Az olasz konyhának sok mindent köszönhetünk, de ha csak a paradicsom–bazsalikom párost adta volna a gasztronómiának, már azzal is beértük volna. Bruschetták, levesek, saláták és tészták, húsos egytálételek, de még fagylaltok is készülnek paradicsommal és bazsalikommal, hogy a pizzáról ne is beszéljünk. Mi most az alábbi 3 egyszerű és gyors recepttel indítjuk a szezont.
Paradicsomos-mascarponés fusilli bazsalikommal
Hozzávalók:
- 2 gerezd (reszelt) fokhagyma
- 25 dkg koktélparadicsom
- 40 dkg-os hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
- 20 dkg mascarpone
- 1,5 dl passzírozott paradicsom
- 30 dkg csirkemell
- 1 csokor aprított bazsalikom
- kevés olívaolaj
- só, bors
- 50 dkg fusili tészta
Elkészítés
A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és forró serpenyőben néhány perc alatt megsütjük. A serpenyőből kivéve tányérra tesszük, kisebb darabokra vágjuk.
A koktélparadicsomokat egy tepsibe helyezzük, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, és 220°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre.
Közben egy serpenyőben a reszelt fokhagymát olívaolajon megfuttatjuk. Hozzákeverjük a hámozott, darabolt paradicsomot, valamint a passzírozott paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk. Néhány percig főzzük, végül belekeverjük a mascarponét.
A szósz elkészítése közben a tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük.
A paradicsomos-mascarponés szószhoz a tészta főzőlevéből adunk 2-3 evőkanállal, majd a kifőtt tésztát, a csirkemellet és az aprított bazsalikomot is hozzáadjuk. Az egészet jól elkeverjük.
A sütőből kivett koktélparadicsomokat tálaláskor halmozzuk a tésztára.
Hideg paradicsomos-bazsalikomos tésztasaláta
Hozzávalók:
- 1 gerezd (reszelve) fokhagyma
- 3 ek. olívaolaj
- 1 csokor bazsalikom
- 70 dkg érett paradicsom
- 20 dkg mozzarella
- 50 dkg rizsszem tészta
Elkészítés
A tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük
Miközben a tészta fő felkockázzuk a paradicsomokat, a mozzarellát, valamint a bazsalikomot is felaprítjuk. Az olívaolajat elkeverjük a reszelt fokhagymával.
A kifőtt tésztát leszűrjük, és egy nagyobb tálba tesszük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a mozzarellát, a bazsalikomot és a fokhagymás olívaolajat. Az egészet jól elkeverjük. Hűtőbe tesszük legalább egy órára, hogy jól lehűljön, és az ízek összeérjenek.
Panzanella, toszkán kenyérsaláta
Hozzávalók:
- bors, só
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 fej sonkahagyma vagy lila hagyma
- 1 csokor bazsalikom
- 6 db érett paradicsom
- 2 ek. balzsamecet
- 25 dkg szikkadt kenyér
Elkészítés
A kenyeret felkockázzuk, és 220°C-ra előmelegített sütőben néhány perc alatt megpirítjuk.
A paradicsomot körülbelül a kenyérkockákkal azonos nagyságúra felaprítjuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük. Az öntethez az olívaolajat elkeverjük a balzsamecettel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A megpirított kenyérhez adjuk a paradicsomot, a hagymát és az öntetett, valamint a durvább darabokra tépkedett bazsalikomot. Az egészet jól összeforgatjuk. Fél órát állni hagyjuk, hogy a kenyér magába szívhassa az öntetet.
Még több paradicsomos-bazsalikomos recept az NLC-n:
- Mit főzzek ma vacsira? Paradicsomos lepényt bazsalikommal
- Villámgyors paradicsomos-bazsalikomos szendvics
- Főzz friss fűszernövényekkel! 3 mennyei recept bazsalikommal