Ez egy nagyszerű recept azoknak, akik szeretik a zöldségeket, mert valamennyit tartalmaz a gluténmentes tészta és az ízletes paradicsomszósz is. A tésztába karfiol is került, a paradicsomszószba pedig sárgarépa és gomba is. A pizza tetejére most paradicsomot raktunk, de sült cukkinivel és padlizsánnal is remek!
Vega pizza
Hozzávalók:
- 3 tojás
- só, bors
- 1 ek. szárított oregánó
- 1 fej rózsáira szedett karfiol
- 80 g őrölt mandula
Hozzávalók a zöldséges paradicsomszószhoz:
- 1 fej finomra vágott vöröshagyma
- 1 ek. barnacukor
- 400 g paradicsompüré
- 400 ml zöldség alaplé
- 50 g felszeletelt gomba
- 1 ek. balzsamecet
- 1 maroknyi felaprított friss bazsalikom
- 2 ek. olívaolaj
- 100 g megtisztított, felszeletelt sárgarépa
- só, frissen őrölt bors
- 1 összetört gerezd fokhagyma
- 50 g reszelt cukkini
Hozzávalók a feltéthez (1 adag):
- 2 paradicsom
- néhány szál rozmaring
- 2 koktélparadicsom
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra. Tegyük a nyers karfiolrózsákat a robotgépbe, és aprítsuk fel, amíg rizs állagúra darálja a gép. Mérjünk ki a ledarált karfiolból 600 ml-t, borítsuk ki egy tálba. Adjuk hozzá a mandulát, az oreganót, a sót, a borsot és a felvert tojásokat. Kezünkkel gyúrjuk össze, és formázzunk labdát belőle. Kicsit ragacsosabb tésztára kell számítani, mint amilyen a hagyományos. Borítsuk teflon bevonatú pizzaformára vagy sütőlemezre a tésztát, és lapítsuk le, majd kezünkkel formázzunk kerek lapocskát belőle úgy, hogy a széleket kicsit magasabbra formázzuk. Tegyük be a sütőbe, és süssük kb. 25 percig vagy addig, amíg megbarnul.
A paradicsomszósz elkészítéséhez forrósítsuk fel az olajat, tegyük rá az összetört fokhagymát, és pirítsuk néhány másodpercig, majd szórjuk rá a hagymát, és kevergessük további 2 percig. Adjuk hozzá a sárgarépát, a cukkinit és a gombát, és időnként megkeverve pároljuk rövid ideig. Öntsük hozzá a balzsamecetet, és főzzük tovább. Keverjük hozzá a paradicsompürét, szórjuk bele a cukrot, és fedő alatt, főzzük 8 percig. Adjuk hozzá a zöldségalaplét, főzzük tovább rövid ideig folyamatos keverés mellett, majd szórjuk bele a bazsalikomot, és fűszerezzük ízlés szerint. Turmixgépben keverjük simára. Nagyobb mennyiség lesz belőle, használhatjuk a pizza készítéséhez vagy később mártásként rizshez, csirkéhez.
Vegyük ki a pizzát a sütőből, és kenjük meg a paradicsomszósszal, majd díszítsük saját feltétünkkel. A paradicsomok mellé kerülhetnek padlizsán- vagy cukkiniszeletek is. A feltéttel együtt még 5-10 percre tegyük vissza a sütőbe a pizzát.
Még több gyors vacsora receptje az NLC-n:
- Csavart, sajtos bagett
- Gyors vacsora: zöldségfasirt
- Gyors vacsora olaszosan: rozmaringos-mozzarellás ciabatta