Lekvárt főzni nem ördöngösség. Mindenképpen megéri a fáradságot, hiszen a boltokban nem vásárolhatsz ilyen finom és különleges fahéjas körtelekvárt. Készítheted cukor nélkül is vagy mézzel, akkor még egészségesebb lekvárt főzhetsz.
A fahéjas körtelekvár hozzávalói
- 3 kg körte
- 50 dkg befőzőcukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 citrom leve
A fahéjas körtelekvár elkészítése
Hámozd meg a megmosott körtéket, vágd félbe és távolítsd el a magházat is. Darabold ujjnyi nagyságúakra. Az előkészített gyümölcsöt tedd főzőedénybe, öntsd hozzá a cukorral elkevert fahéjat és a citromlevet, majd hagyd állni kb. 15-20 percet.
Közben készítsd elő a befőttesüvegeket. Nagyon alaposan mosogasd el a kupakokkal együtt, még jobb, ha valamennyit 20 percen keresztül kifőzöd.
Alacsony fokon kezdd el hevíteni a főzőedénybe föltett gyümölcsöt. A forrástól számított 30 percig továbbra is lassú tűzön rotyogtasd a körtelekvárt. A félóra letelte után forrón töltsd az üvegekbe. Tekerd rá a kupakokat, fordítsd fejjel lefelé legalább 5 percre. Amikor teljesen kihűlt, a fahéjas körtelekvárt felbonthatod és megkóstolhatod. Süteményekbe, palacsintába töltve, vagy egyszerűen kenyérre kenve mennyei.
NLCafé-tipp: Vaníliával tovább fokozhatod a körte ízét. A héjból kikapart vaníliát a főzés végén keverd a lekvárhoz.
További lekvár, befőzés cikkek az NLCafén:
- Készíts különleges fűszeres meggylekvárt
- Nincs ennél egyszerűbben elkészíthető lekvár
- Befőzés: így készülnek a mindenmentes lekvárok
- Receptek befőzéshez: zárd üvegbe a nyarat
Fotók: Pinterest