nlc.hu
Gasztro
Mennyei fogások sörrel koronázva

Mennyei fogások sörrel koronázva

Idén először Magyarországon is megtartották a sör világnapját. Ennek apropóján készültek el az alábbi isteni grill- és barbecue-különlegességek, melyekhez velük harmonizáló sörfajtákat párosítottak.
A nemzetközi sörünnep gondolata a kaliforniai Santa Cruzból indult világhódító útjára. Minden év augusztusának első pénteki napján arra bátorítják a sörkedvelőket, hogy próbáljanak ki valami sörös újdonságot. A világnap célja, hogy összehozza a sört szerető baráti közösségeket és egyesítse a sörbarát nemzeteket a sör zászlaja alatt. 
 

Ázsiai BBQ sertésoldalassal

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  • fél tk. édeskömény
  • 1 citrom leve
  • 1 tk. római kömény
  • 1 gumó gyömbér
  • 1 dl szójaszósz
  • 1 tk. füstölt paprika
  • 1 dl olaj
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kg oldalas
Kategóriafőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Pácot készítünk a fűszerekből, majd a darabokra vágott sertésoldalast megforgatjuk benne, és pár órára a hűtőbe tesszük. Első lépésben alufóliával letakarva, kevés víz hozzáadásával másfél óra alatt megpároljuk a grillsütőben. Ezután a faszenes grillt indirekt sütési módra állítjuk, és 110-120 fokon 30 perc alatt, már fólia nélkül megsütjük. A faszénre cseresznyefaforgácsot is dobhatunk, kellemes, füstös ízt ad a húsnak.

Javasolt sörpár: gyümölcsös aromájú, könnyed, belga apátsági Blonde Ale.

 

Faszenes grillezett csirke zöldfűszeres, citromos fürdőben

Hozzávalók:

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 csokor bazsalikom
  • kevés citromhéj és 1 citrom leve
  • fél csokor citromfű
  • 1 egész csirke
Kategóriafőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirkét félbe, majd még további 3-4 darabra vágjuk, csonttal együtt. Egy éjszakára 6%-os sóoldatba helyezzük. Mielőtt a rácsra kerül, dörzsöljük be citromborssal. Mindkét oldalát forró faszén fölött, direkt módon 20-20 perc alatt készre sütjük. Ha ez megvan, tovább daraboljuk, majd a citromléből, fokhagymából, bazsalikomból, petrezselyemből, citromfűből és olívaolajból álló pácban megfürdetjük, és tálaljuk.

 

Javasolt sör pár: citrusos illatú, friss, markánsan keserű világos láger.

 

Banános, mogyorós cupcake, keserű csokoládés krémmel

Hozzávalók 12-14 db-hoz:

  • 3 tojás
  • 1 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 3 kisebb vagy 2 nagy banán
  • 1 tk. sütőpor
  • 20 dkg búzaliszt
  • 10 dkg hámozott mandula vagy mogyoró
  • 10 dkg barnacukor
  • fél vaníliarúd

a krémhez:

  • 480 g puha vaj
  • 330 g (lehetőleg 76 %-os) étcsokoládé
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 2-3 ek. mascarpone
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A sütőt kezdjük előmelegíteni 180 fokon, amíg összeállítjuk a tészta masszáját.

A tojásokat elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vaníliarúdból kikapart magokat.

Megolvasztjuk a vajat, és amikor már visszahűlt (hogy ne kapja össze a tojást) hozzákeverjük a tojásos, cukros masszához. Ha ez megvan öntsünk bele fél deci szoba-hőmérsékletű tejet.

A banánokat nyomkodjuk össze villával egy tányéron, de nem kell teljesen pépesre, finom lesz, ha maradnak benne kicsit nagyobb darabok.

A mogyorót zúzzuk apró darabokra, ennek az a legjobb módja, ha zacskóban egy konyharuhába tekerve a nyújtófával megütögetjük. (Jó kis feszültség-levezetés.) Ha már elég apró, akkor adjuk hozzá a lisztet és a sütőport.

A sütés előtt utolsó lépésben keverjük össze a lisztes mogyorós száraz hozzávalókat a vajas-cukros-tojásos nedves elegyünkkel, és adjuk hozzá a banánt is. A tészta nem túl sűrű, evőkanállal könnyen adagolható, ha sűrű, akkor adjunk hozzá még egy kis tejet.

Adagoljuk a cupcake-papírokkal kibélelt sütőformába, és 170 fokon 20-25 perc alatt süssük meg.

 

A krém elkészítése:

A csokoládét darabokra törve olvasszuk fel vízgőz felett, majd hagyjuk hűlni. Közben a puha vajat keverjük habosra közepes fokozaton, majd adjuk hozzá a mascarponét, és állítsuk a robotgépet lassú fokozatra, így keverjük tovább egy-két percig. A még nem dermedt, de hűvösre hűlt csokoládét öntsük a vajhoz, közben lassú fokozaton folyamatosan keverjük a krémet még 5 percig.

 

Javasolt sör: csokoládés zamatú, belga élesztővel erjesztett testes Porter sör.

A recepteket Stoller Márton grillmester készítette. További különleges sörös receptek és praktikus tippek a sörök és ételek párosításáról a Sör mi több oldalon olvashatók. 
 

Még több cikk sör témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top