Lehet, hogy ezzel a palacsintával egy kicsit több a munka, mint egy klasszikus palacsintával, de garantáljuk, hogy minden extra percet megér. Olyan, mintha a legfinomabb kelt tészta palacsintaformát öltött volna.
Kelt palacsinta
Hozzávalók a kelt palacsintához:
- 3/4 bögre (kristály) cukor
- egy csipet só
- 6 db tojás
- 2 bögre 2,8 %-os tej
- 1 tk. szárított (vagy 1-2 dkg friss) élesztő
- 2 bögre finomliszt
Elkészítés
1 bögre=2,5 dl
1. A tejet felmelegítjük, és egy keveset átöntünk egy csészébe, amiben felfuttatjuk az élesztőt.
2. Szétválasztjuk a tojások sárgáját és a fehérjét, majd a fehérjét habbá verjük.
3. Ezután egy megfelelő méretű tálba összekeverjük a cukrot a tojás sárgákkal, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, az élesztős tejet, majd apránként a tejet. Tulajdonképpen csomómentes palacsintatésztát készítünk, amihez végül könnyedén hozzáforgatjuk a habot. Állni hagyjuk, míg meg nem kel a tészta. Ez 15-20 percet jelent meleg helyen, és nem kell aggódni, a tészta nem fog nagyon felemelkedni, inkább az állaga változik.
4. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, majd beleöntünk egy kisebb merőkanálnyi tésztát, miközben a serpenyőt úgy mozgatjuk, hogy a tészta egyenletesen szétterüljön benne.
5. A szokásos módon az egyik, majd a másik oldalát is megsütjük. Mindegyik palacsinta előtt teszünk egy fél kávéskanálnyi olajat a serpenyőbe.
6. Vaníliás cukorral meghintve, vagy lekvárral leöntve tálaljuk.
Még több palacsintarecept az NLCafén:
- Mennyei! Így készül a vietnami palacsinta
- Gyors vacsora: húsos, rántott palacsinta
- Eszméletlen egészséges palacsintareceptek