Nyáron is lehet persze csokifagyit, csokis gofrit, csokis palacsintát enni, de azért az igazán komoly, nehezebb csokis kekszek és sütemények ideje enyhébb időben jön el.
Dupla csokis szeletek
Alap:
- 16 dkg liszt
- 24 dkg vaj
- 16 dkg cukor
- 10 dkg étcsokoládé
- 4 tojás
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
- 2 narancs reszelt héja
Csokikrém:
- 3 dkg vaj
- 12 dkg étcsokoládé
- 1,5 dl habtejszín
- 2 dkg porcukor
- ízlés szerint lekvár
Elkészítés
Elkészítjük a sütemény alapját: A vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a csokikockákat és a cukrot, és kevergetve összeolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, és rövid ideig hűlni hagyjuk. A tojásokat enyhén felverjük és a csokis keverékhez adjuk, majd belereszeljük a narancsok héját és összekeverjük. Utolsóként hozzáadjuk a kakaóport és a lisztet, majd ezeket is elkeverjük. A masszát 20×24 cm-es sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük és 160 fokon kb. 20 percig sütjük. Ha kész, félretesszük hűlni. Ha kihűlt a sütemény (amit a sütőformában hagyunk), megkenjük lekvárral, és elkészítjük a csokikrémet: a tejszínt egy lábasban közepes lángon felforrósítjuk, hozzáadjuk a porcukrot és az étcsokoládét, és folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk, majd a végén hozzáadjuk a vajat is, és elkeverjük benne. Néhány percig hűlni hagyjuk, majd rákenjük a lekváros rétegre, és ha kész, hűtőbe tesszük pár órára.
Kólaszelet csokis kólakrémmel
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 dl olaj
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 kk. sütőpor
- 3 ek. natúr joghurt
- 4 ek. kakaópor
- 2 dl kóla
Kólakrém:
- 35 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 dl olaj
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 kk. sütőpor
- 3 ek. natúr joghurt
- 4 ek. kakaópor
- 2 dl kóla
Elkészítés
Keverjük krémesre a tojásokat a cukorral, majd adjuk hozzá a kakaóport, a felolvasztott étcsokit, a joghurtot, az olajat és a kólát. Szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet! Forgassuk össze a cukros tojással, és öntsük egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe (20 x 20 centis forma). Tegyük előmelegített sütőbe, és kb. 20-25 perc alatt süssük meg. Amikor kihűlt, kenjük rá a kólás krémet. Ehhez forraljuk fel a kólát a vajjal és a kakaóporral, keverjük bele a cukrot, és kis időre tegyük a hűtőbe, hogy dermedjen.
Mexikói forrócsoki-keksz
Hozzávalók 10-12 darabhoz:
- 2 és negyed csésze liszt
- 1 és 3/4 csésze cukor
- 0,5 tk. só
- 2 tojás
- 1 csésze szoba-hőmérsékletű vaj
- 2 tk. tejszín tejszín
- 2 tk. fahéj
- 0,5 csésze kakaópor
- 1 tk. chilipor
Elkészítés
A lisztet a cukorral és a szilárd hozzávalókkal összekeverjük, a tojást a tejszínnel és a vajjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a tésztát jól összedolgozzuk, majd tallérokat formázunk belőle és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
Még több csokis recept az NLCafén:
- 3 csupa csoki brownie
- Így készül az egészséges csokikrém
- 3 édesség csokifüggőknek (is)