A paradicsomlé elkészítéséhez néhány fontos tudnivalót mindenképpen érdemes megjegyezned. Mivel a befőzésnél tartósítószert nem alkalmazunk, rendkívül fontos, hogy csak és kizárólag egészséges paradicsomot használj fel. A már kicsit is ütődött vagy romlásnak indult paradicsom akkor is tönkreteheti a befőzésedet, ha kivágod a sérült részeket.
A befőttesüvegeket és a kupakokat csírátlanítsd, amit megtehetsz úgy is, hogy a forrástól számított cca. 20 percen át nagyobb fazékban kifőzöd őket, vagy még egyszerűbben, félig vízzel megtöltve az üvegeket, beteszed a mikróba 2-3 percre. A fémes és belül műanyag kupakokat ugyanakkor a paradicsomlé befőzéséhez nem tudod a mikróban fertőtleníteni, azokhoz az előző módszert alkalmazhatod. Harmadik megoldásként a mosogatógép legforróbb programját lefuttatva is csírátlan üvegeket és kupakokat kapsz eredményül.
A legfinomabb paradicsomlé hozzávalói
- 5 kg érett paradicsom
- 20 dkg cukor
- 1 kávéskanál só
Így készítsd el a paradicsomlevet
A paradicsomokat vágd negyedekre, majd paradicsompasszírozón nyomd át, akár kétszer is, hogy kinyerhesd a lehető legtöbb levet. A lepasszírozott paradicsomlevet nagyobb fazékban tedd fel főni. Add hozzá a cukrot, ha a paradicsom kellően édes, akkor kevesebb cukor is elegendő, ellenkező esetben valamivel többet is tehetsz bele az ízlésednek megfelelően. Keverd hozzá a sót is.
A forrástól számítva kb. 10 percig főzd a paradicsomlevet. Forrón töltsd az alaposan megtisztított üvegekbe, majd fóliával zárd le, és csavard rá a kupakot. Száraz dunsztban hagyd legalább egy napig. Másnap akár fel is bonthatod a legfinomabb paradicsomlevet. A felbontatlan üvegeket hűvös helyen a tárold. Felbontást követően pedig hűtőszekrényben, ha nem használod fel a teljes mennyiséget.
További befőzés, paradicsom témájú cikk az NLCafén
- Páratlan páros: paradicsom és bazsalikom
- Receptek befőzéshez: zárd üvegbe a nyarat
- Befőzés másként: így lesz a legfinomabb a lekvárod
- 8 paradicsomos recept, ha unalmas már a lecsó
Fotó: Pinterest