A mindenmentes befőzés legfontosabb szabályait a siker érdekében mindenkor érdemes betartani. A paradicsomlé készítéséhez csak és kizárólag egészséges paradicsomot használj fel. Még akkor is elronthatod a befőzést, ha a paradicsomból kivágod a sérült, megnyomódott vagy már romlásnak indult részeket. Nem kötelező és nem feltétel, csupán ajánlott a bio minőségű zöldség használata.
A másik alapvető szabály a mindenmentes befőzéskor, hogy a befőttes üvegeknek és a kupakoknak tökéletesen csírátlannak kell lenniük. A nem kellően kimosott, kifőzött üvegben a paradicsomlé nagyon gyorsan megromlik.
A mindenmentes paradicsomléhez az üvegeket így fertőtlenítheted
- nagyobb fazékban vizet forralva, a forralástól számított 15-20 percen át főzve
- mikrohullámú sütőben az üvegeket nagyjából félig vízzel megtöltve kb. 3 percen át főzve vagy, amíg a víz felforr – a kupakok fertőtlenítéséhez ez a módszer nem alkalmas
- mosogatógép 65-70 fokos programját lefuttatva elmosogatni
- a fertőtlenített üvegek száját csak tisztára mosott csipesszel érintsd
A mindenmentes paradicsomlé hozzávalói
Semmi másra nincs szükséged, mint 5 kilogramm paradicsomra, és egy paradicsompasszírozóra a mindenmentes paradicsomlé elkészítéséhez. Passzírozó híján nagyobb, de nem túl nagy lyukú fémszűrő is megfelel, amelyen keresztül fakanál segítségével át tudod nyomni a paradicsomot. Természetesen használat előtt a vágódeszkát, a kést, a szűrőt is alaposan el kell mosni.
Így készül a mindenmentes paradicsomlé
Folyó víz alatt alaposan mosd le a paradicsomokat. Mérettől függően darabold négybe vagy kockázd fel. A paradicsomok fehér közepét vágd ki. Nagyobb edénybe tedd fel főni az összedarabolt paradicsomot, és a forrástól számított kb. 15-20 percen át lassú tűzön főzd.
A tűzről levéve óvatosan passzírozd át a megfőtt paradicsomot. Mivel forró, a fémszűrő könnyen átmelegszik, ezért a kezedre is figyelj, nehogy leforrázd.
Az átpasszírozott paradicsomlevet tedd vissza a tűzre, és főzd addig, amíg kissé megsűrűsödik. A csírátlanított üvegekbe töltsd az elkészült mindenmentes paradicsomlevet, jó alaposan zárd rá a kupakokat, fordítsd fejre néhány percig, majd tartsd 24 órán át száraz dunsztban.
A lezárt paradicsomlevet hűvös helyen tárold, felbontás után hűtőszekrényben tárolva 3-4 napon belül használd fel.
További paradicsom, mindenmentes befőzés témájú cikk az NLCafén
- Így készíthetsz gyorsan paradicsomos cukkinifasírtot
- A paradicsom visszahozza a nyarat
- Befőzés: így készül a mindenmentes sárgabaracklekvár
- Így főzhetsz be a legegyszerűbben mindenmentes meggybefőttet
Fotók: Pinterest