Gasztro

Befőzés: így készül a mindenmentes paradicsomlé

A mindenmentes paradicsomlé lényege, hogy paradicsomon kívül semmi egyebet, így tartósítószert, cukrot és sót sem tartalmaz. Éppen ezért rendkívül egészséges, és persze nagyon finom is. Próbáld ki a receptet.

A mindenmentes befőzés legfontosabb szabályait a siker érdekében mindenkor érdemes betartani. A paradicsomlé készítéséhez csak és kizárólag egészséges paradicsomot használj fel. Még akkor is elronthatod a befőzést, ha a paradicsomból kivágod a sérült, megnyomódott vagy már romlásnak indult részeket. Nem kötelező és nem feltétel, csupán ajánlott a bio minőségű zöldség használata.

A másik alapvető szabály a mindenmentes befőzéskor, hogy a befőttes üvegeknek és a kupakoknak tökéletesen csírátlannak kell lenniük. A nem kellően kimosott, kifőzött üvegben a paradicsomlé nagyon gyorsan megromlik.

Befőzés: így készül a mindenmentes paradicsomlé

A mindenmentes paradicsomléhez az üvegeket így fertőtlenítheted

  • nagyobb fazékban vizet forralva, a forralástól számított 15-20 percen át főzve
  • mikrohullámú sütőben az üvegeket nagyjából félig vízzel megtöltve kb. 3 percen át főzve vagy, amíg a víz felforr – a kupakok fertőtlenítéséhez ez a módszer nem alkalmas
  • mosogatógép 65-70 fokos programját lefuttatva elmosogatni
  • a fertőtlenített üvegek száját csak tisztára mosott csipesszel érintsd

A mindenmentes paradicsomlé hozzávalói

Semmi másra nincs szükséged, mint 5 kilogramm paradicsomra, és egy paradicsompasszírozóra a mindenmentes paradicsomlé elkészítéséhez. Passzírozó híján nagyobb, de nem túl nagy lyukú fémszűrő is megfelel, amelyen keresztül fakanál segítségével át tudod nyomni a paradicsomot. Természetesen használat előtt a vágódeszkát, a kést, a szűrőt is alaposan el kell mosni.

Befőzés: így készül a mindenmentes paradicsomlé

Így készül a mindenmentes paradicsomlé

Folyó víz alatt alaposan mosd le a paradicsomokat. Mérettől függően darabold négybe vagy kockázd fel. A paradicsomok fehér közepét vágd ki. Nagyobb edénybe tedd fel főni az összedarabolt paradicsomot, és a forrástól számított kb. 15-20 percen át lassú tűzön főzd.

A tűzről levéve óvatosan passzírozd át a megfőtt paradicsomot. Mivel forró, a fémszűrő könnyen átmelegszik, ezért a kezedre is figyelj, nehogy leforrázd.

Az átpasszírozott paradicsomlevet tedd vissza a tűzre, és főzd addig, amíg kissé megsűrűsödik. A csírátlanított üvegekbe töltsd az elkészült mindenmentes paradicsomlevet, jó alaposan zárd rá a kupakokat, fordítsd fejre néhány percig, majd tartsd 24 órán át száraz dunsztban.

A lezárt paradicsomlevet hűvös helyen tárold, felbontás után hűtőszekrényben tárolva 3-4 napon belül használd fel.

További paradicsom, mindenmentes befőzés témájú cikk az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top