Az olaszos paradicsomszószból érdemes több üveggel készíteni, hogy kitartson az egész téli szezonban. A szószt felhasználhatod levesek ízesítéséhez, pizzasütéshez, spagetti feltéthez keverve vagy paradicsomos köret készítéséhez.
Az olaszos paradicsomszósz hozzávalói
- 1,5 kg paradicsom
- 5 ek. minőségi szűz olívaolaj
- 1 csipetnyi csípős pirospaprika pehely
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 mk. szárított kakukkfű
- fél ek. szárított bazsalikom
- 1 tk. cukor
- 1 tk. só
- fél mk. őrölt bors
Az olaszos paradicsomszósz elkészítése
A paradicsomot alaposan mosd meg folyó víz alatt, majd kockázd fel. A fehér közepét távolítsd el. Tedd fel egy nagyobb edénybe lassú tűzön főni. A forrástól számítva kb. 20-25 percig főzd. Paradicsompasszírozón nyomd át a megfőtt paradicsomot.
Közben nagyobb serpenyőben vagy lábasban óvatosan kezdd el hevíteni az olívaolajat az olaszos paradicsomszószhoz. Dobd rá a fokhagymát és a vöröshagymát, majd továbbra is lassú tűzön pirítsd. Öntsd rá az átpasszírozott paradicsomlevet, add hozzá a fűszereket, a cukrot. Továbbra is lassú tűzön főzd sűrűre.
Tisztára mosott, csírátlanított befőttes üvegekbe töltsd az elkészült olaszos paradicsomszószt. Zárd le a szintén fertőtlenített kupakokat, néhány percig állítsd fejre, majd száraz dunsztban tartsd egy napig.
Az olaszos paradicsomszószt hűvös helyen tárold. Felbontás után hűtőszekrényben 3-4 napig eláll.
További paradicsomszósz, olaszos ételek az NLCafén
- Így készíthetsz a legegyszerűbben paradicsomszószos húsgombócot
- 7 fantasztikus olaszos étel receptje a sztárbloggertől
- Így készül az olaszos krémes paradicsomleves
- Így készül a cukkinis, paradicsomszószos tészta
Fotók: Pinterest