Gasztro

3 bögrés kelt tészta, amit te is meg tudsz csinálni

Sokaknál igazi konyhai mumus a kelt tészták készítése, de ha egyszer ráérzünk, naponta fogunk házi péksüteményeket sütni. Hoztunk is 3 klassz bögrés receptet, amit érdemes kipróbálni.

Sokféle fánkot sütöttem már, de ez a bögrés Berliner igazi nagy kedvenc lett, mert nem kell dagasztani, csak összegyúrni, gyorsan sül, és igazán élvezet már csak kézbe venni is.
Ráadásul végre arra is rájöttem, hogy hogyan kell úgy sütni a fánkot, hogy a világos mélyedés ott maradjon a közepén.

Bögrés Berliner-fánk (dagasztás nélkül)

Hozzávalók:

  • a sütéshez olaj
  • 1 bögre 2,8%-os langyos tej
  • kb. fél bögre olvasztott (kb. 10 dkg) vaj
  • 4 tojássárgája
  • 1 kocka (5 dkg) friss élesztő
  • 4 bögre fehér búzaliszt
  • negyed bögre porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

1 bögre = 2,5 dl

 

1. A langyos tejet egy tálba öntjük, beleszórjuk a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és egy jó tízpercre félretesszük.

2. A tojások sárgáját különválasztjuk, a vajat felolvasztjuk.

3. Ha felfutott az élesztő, akkor a liszttel, a tojások sárgájával és az olvasztott vajjal szép, sima tésztává gyúrjuk.

4. Meleg helyen, konyharuhával letakarva a tésztát kb. fél óra alatt a kétszeresére kelesztjük.

5. Ezután lisztezett felületen vastag ujjnyira nyújtjuk, és hat-hét centi átmérőjű szaggatóval vagy pohárral fánkokat szaggatunk, melyek közepébe az ujjunkkal mélyedést készítünk.

6. Az olajat olyan edénybe tesszük, amit le lehet fedni. Ez lehet fazék vagy serpenyő, a lényeg, hogy annyi olaj legyen benne, hogy a fánkok lebegni tudjanak.

7. Közepes lángon sütjük, és ha már az olaj felhevül, úgy tesszük bele a fánkokat, hogy a mélyedés LEFELÉ legyen az olajban! Ezután lefedjük egy-két percre.

8. Egy-két perc után a fedőt leemeljük, és ha aranyszínt kap, akkor megfordítjuk és a másik felét is készre sütjük. Ha hirtelen sülnek, akkor vegyünk vissza a hőfokon.

9. Konyhai papírtörlővel bélelt tányérra, vagy tálcára szedjük őket, majd meghintjük porcukorral, a mélyedésekbe pedig lekvárt teszünk.

 

Ez a bögrés briós felülmúlta a várakozásaimat, annyira puha és foszlós lett. Össze sem hasonlítható a kívül gumiszerű, szinte téphetetlen, felfújt bolti rokonaival. 

Foszlós briós (bögrés)

Hozzávalók a bögrés brióshoz:

  • fél bögre (kristály) cukor
  • 2 tojás
  • 1 bögre 2,8%-os langyos tej
  • fél bögre (kb. 10 dkg) olvasztott vaj
  • fél kocka (2,5 dkg) friss élesztő
  • 4,5 bögre fehér búzaliszt

a tetejére:

  • 1 tojás és kevés cukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

1 bögre = 2,5 dl

 

1. Az egy bögre tejet egy nagy csipet cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük!

2. A lisztet és a cukrot kimérjük egy műanyagtálba, majd ráütjük a 2 tojást, és nagyjából összekeverjük.

3. Ha az élesztő felfutott a tejben, akkor beleöntjük a tálba és elkezdjük összedolgozni a tésztát. Először egy villával nagyjából összekeverjük, közben hozzáadjuk az olvadt margarint, majd szép, sima tésztává gyúrjuk. Ha nagyon ragadna, akkor adjunk hozzá még lisztet! A végén, mikor a tészta már szép sima és fényes, akkor még jól odavagdossuk a tál aljához, hogy levegős legyen. Feszültség-levezetésnek is jó.

4. Konyharuhával letakarjuk a tálat, és meleg helyen fél órát kelesztjük. A kétszeresére kell kelnie.

5. Ezután a tésztát minimálisan lisztezett felületre borítjuk, majd hengert formázunk belőle, és tíz vagy tizenhat egyenlő részre vágjuk, attól függően hogy kisebb vagy nagyobb briósokat szeretnénk sütni.

6. Ezután a tésztadarabokat egyenként hüvelykujj vastagságúra sodorjuk, majd feltekerjük őket csigává. A tésztavégeket alulra betűrjük! Ne lisztezzük a sodrás közben, mert nagyon csúszkál tőle!

7. A briósokat egy sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk.

8. Egy másik tepsi aljára ujjnyi vastagon vizet öntünk, amit a sütő aljába teszünk. Ekkor kapcsoljuk be a sütőt kétszáz fokra, és tesszük be a briósokat is középre, alul-felül sütés programon.

9. Tíz perc múlva kivesszük őket, megkenjük a tetejüket felvert tojással, majd alaposan megszórjuk őket kristálycukorral.

10. Visszatesszük, hagyjuk őket még további öt percre gőzfürdőzni. Ekkor kivesszük a vizes tepsit, és kb. húsz perc alatt aranybarnára sütjük a briósainkat.

 

Szerintem kevés üdítőbb dolog van, mint egy finom, kelt tésztán a frissen összevágott kapor harsány íze, belesülve sós túróba. Másnapra sem szárad ki, mikróba téve pedig olyan, mintha akkor keveredett volna ki a sütőből. 

Kapros-túrós lepény (bögrés)

Hozzávalók:

  • 2 csapott ek. (kristály) cukor
  • csipetnyi só
  • 1 tojás
  • 1 bögre langyos, 2,8%-os tej
  • 1 csomag (7g) száraz élesztő
  • 4,5 bögre fehér búzaliszt
  • 1 jó púpos ek. enyhén olvadt sertészsír

a kapros túróhoz:

  • 2 mk. só
  • fél kg zsíros túró
  • 1 kis doboz (150 g) tejföl
  • 1 csokor apróra vágott kapor

a lekenéshez:

  • 1 tojás
Kategóriadesszert
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

1 bögre = 2,5 dl

 

1. A lisztet kimérjük egy nagyobb műanyag edénybe, majd a mikróban melegítjük szűk egy percig. Ez megrövidíti a kelesztés időtartamát. Persze ez a lépés kihagyható.

2. Ezután a langyos tejben feloldjuk az élesztőt, tulajdonképpen csak elkeverjük, majd a liszthez adjuk az összes többi hozzávalóval egyetemben. Fakanállal elkezdjük összedolgozni. Mikor a tészta összeáll nagyjából, akkor körkörösen haladva, alányúlunk a fakanállal, és megemelgetjük a tésztát, tulajdonképpen aláütögetünk. Én így dagasztom, de nem sokáig. Kb. öt perc a munka össze-vissza, amit rászánok. Nem kell tökéletesnek lennie, szépen meg fog kelni. Ha a tészta nagyon száraz, akkor még egy pici tejet adunk hozzá, ha nagyon ragad, akkor egy pici lisztet. 

3. Ezután megszórjuk a tészta tetejét liszttel, és letakarjuk egy konyharuhával.

4. Hagyjuk úgy a kétszeresére kelni.

5. Eközben összekeverjük a kapros túró hozzávalóit.

6. Ha a tészta megkelt, bekapcsoljuk a sütőt, alsó-felső sütés programon 180-200 fokra, attól függően, ki hogy szokta sütni a kelt tésztákat. Én valahol a kettő között.

7. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk (ez enyém 35*40-es), és lisztezett kézzel szépen széthúzogatjuk a tésztát úgy, hogy kitöltse az egész tepsit.

8. A tésztát megkenjük egy felvert tojással, majd egyenletesen eloszlatjuk a túrót is rajta. Aki nagyon túrósra szeretné, nyugodtan másfélszerezheti a töltelék adagot.

9. Mehet is a sütőbe tűpróbáig. Időt szándékosan nem írok, hiszen minden sütőben másképpen sül a kelt tészta. 

A receptet Rupánerné Gallé Margó, a Rupáner-konyha bloggere készítette.

 

Rupáner-Gallé Margó a Rupáner-konyha gasztroblog szerzője. Elsősorban könnyen, viszonylag gyorsan elkészíthető házias finomságokat és bögrés süteményeket készít, puha bögrés mézeskalács-receptjét szinte nincs, aki ne próbálta volna ki. 
 

Még több szuper bögrés recept az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top