Panzanella – leves vagy saláta?
A panzanella vagy pansanella Olaszország középső területein elterjedt kenyérsaláta. Neve a pane (kenyér) és a zanella (fonott kosárka) szavak összefonódásából ered. Alapja állítólag tengerésztalálmány: a hosszú hajóutakon ugyanis nem lehetett sokáig frissen tartani az otthonról hozott kenyeret, így miután az kiszáradt, tengervízbe áztatták, és összekeverték a hajókonyha raktárában fellelhető alapanyagokkal.
Az eredeti recept sótlan, száraz kenyér, fehérborecet, extra szűz olívaolaj, só és frissen őrölt fekete bors felhasználását írja elő, ehhez egyes helyeken friss paradicsom-, illetve uborkaszeleteket és friss zöld fűszereket (bazsalikomot, petrezselyemzöldet, mentát) kevernek.
Toszkánában és Umbriában a vízbe áztatott kenyeret egészen apróra morzsolják, aminek következtében a végeredmény egy sűrű, szinte levesszerű fogássá alakul, Marche és Lazio környékén nagyobb, falatnyi darabokban hagyják, ezeket keverik össze az ecetes-olajos dresszinggel valamint a zöldségekkel, s a panzanella így inkább tápláló, friss salátaként funkcionál.
A hozzávalókat tekintve az olaszok kivételesen nem túl szigorúak: a kenyér mellé sok helyen kerül olajos szardella, zeller, kapribogyó, főtt, tojás, esetleg tonhal, de van, aki hideg sült hússal vagy párolt tenger gyümölcseivel, sárgarépával, édesköménnyel, sajtkockákkal gazdagítja ezt a remek salátát. A panzanella elkészítésnek tehát csupán a fantáziánk és persze a jóérzés szabhat határt.
Panzanella (olasz kenyérsaláta)
Hozzávalók 4 főre:
- só, frissen őrölt fekete bors
- 6 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 db lila hagyma
- 8-10 levél friss bazsalikom
- 4 db érett paradicsom
- 200 g uborka
- 300 g vastagabb héjú száraz kenyér
- 4 ek. fehérbor ecet
Elkészítés
A kenyeret nagyobb kockára vágjuk, és 1-2 percig hideg vízben ázni hagyjuk. (Lehet, hogy kevesebb idő is elég, ez a kenyér textúrájától függ.) Ezután leszűrjük, alaposan kinyomkodjuk, és egy keverőtálba rakjuk.
A lila hagymát megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük, az uborkát 1-2 mm vastag karikákra, a paradicsomot falatnyi darabokra vágjuk.
A zöldségeket, a bazsalikomlevelekkel, a fehérborecettel és az olívaolajjal a kenyérhez adjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd az egészet óvatosan összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk.
Még több klasszikus olasz recept az NLCafén:
- A tökéletes olasz tészta receptje és története
- Híresek és finomak: így készül az olasz klasszikus, a Carbonara spagetti
- Tiramisu, a nagy olasz kedvenc receptje