1. Importált orosz édesség a rudi
Az ötvenes–hatvanas években a Szovjetunióba látogató küldöttség a glazirovannij szirok elnevezésű, tégla alakú túróvajterméket másolta le. Itthon aztán pöttyös fóliába tekerték, és elindult töretlen népszerűsége útján.
2. 1968-ban Klein Sándortól kapta a Túró Rudi nevet
Klein Sándor a Budapesti Műszaki Egyetemen tanított munkapszichológiát, amikor a Budapesti Tejipari Vállalat igazgatója felkérte a főnökét, hogy segítsen reklámozni ezt a fura új dolgot. Vaszkó Mihály a tanársegédjének adta tovább a feladatot, Klein Sándor pedig megkért két iparművészeti főiskolást, hogy tervezzék meg a csomagolását, míg ő a névadással foglalkozott. Hirtelen villant be neki a Túró Rudi elnevezés, egy csapásra egyértelműnek tűnt, hogy csakis így hívhatják a túróval töltött rudat.
3. Erkölcstelen a Túró Rudi
Már csomagolták az első láda Túró Rudit, amikor sürgős telefon jött a tejipari vállalat igazgatójától: nagy baj van! A reklámkampány majdnem bedőlt, mert a Lapkiadó Vállalat reklámosztályának vezetője azt írta:
“Fenti erkölcstelen elnevezésű termék reklámozását a kiadásunkban megjelenő lapokban nem engedélyezem.”
Ez a levél véget vetett Klein Sándor reklámpszichológusi karrierjének. A Túró Rudi sikerét azonban nem befolyásolta, ma is töretlen népszerűségnek örvend.
4. Mostanra százféle létezik
Ma már mindenféle ízesítésben kapható az egykor erkölcstelennek kikiáltott Túró Rudi, sőt a pöttyös név már sok más édességet is fémjelez, nemcsak a Túró Rudit. Évente több mint húszmilliárdot költünk el csak Magyarországon ezekre a rudiszerű termékekre.
5. Otthon is lehet rudit csinálni
Hozzávalók nagyjából 20 Túró Rudihoz:
- 25 dkg túró
- 1 zacskó zselatin – sűrűre főzve (mi egy kanál vízzel kevesebbet tettünk bele az előírtnál és Dr. Oetkert használtunk)
- Vaníliaaroma – ízlés szerint
- 1 citrom reszelt héja
- 4-5 evőkanál cukor
- 2 tábla 30 százalékos étcsoki
A túrót robotgépben pürésítjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és a citrom lereszelt héját. Közben a zselatint felforraljuk és langyosra hűtjük. Hozzákeverjük a túróhoz és hideg helyre tesszük. Miután a massza kicsit megszilárdult, habzsákba töltjük és kb. 10 centis hengereket nyomunk ki belőlük, majd az olvasztott csokival meglocsoljuk őket. Figyelem, nem lesz túl szép a végeredmény, de kit érdekel, ha finom, és semmilyen adalékot nem tartalmaz.
6. A pöttyös az igazi
A hatalmas piros pöttyök nemcsak a desszerteken, de a ruhákon, fülbevalókon, kocsikon és tulajdonképpen bárhol feltűnhetnek. Nálunk erről mindenkinek a túrós desszert ugrik be, míg más országokban simán csak nagy piros pöttyöket látnak.
7. Máshol máshogy hívják, és az íze sem ugyanaz
Az osztrákok Landfrisch Rudi néven gyártják, Észtországban Vanilia Ninja néven fut a Balbino termékcsalád, Kínában, nemes egyszerűséggel Túró Kiittyy néven gyártják 2008 óta. A lettek karamellával vonták be, az oroszok szirokja pedig megmaradt tégla formájúnak. Berlinben Quarki lett a neve.
Forrás: Erkölcstelennek nyilvánították a Túró Rudit – Rab László írása a nol.hu oldalon.
Fotók: pottyos.hu
További cikkek a Túró Rudiról az NLCafén:
- Így készül a pilótakeksz- és a túrórudi-torta
- Klasszikus sütik pohárba zárva
- 3 gyors túrós recept borongós nyári napokra