Gasztro

Erkölcstelen a Túró Rudi – 7 érdekesség a magyarok kedvenc édességéről

Külföldön lakó barátaink sóvárognak a Túró Rudiért. Könyörögnek, hogy küldjünk, vagy vigyünk belőle, ha látogatóba megyünk. Ha kicsit összenyomódik a bőröndben, az sem baj. A csábító finomság amúgy nem is magyar eredetű, egykor pedig erkölcstelennek gondolták.

1. Importált orosz édesség a rudi

Az ötvenes–hatvanas években a Szovjetunióba látogató küldöttség a glazirovannij szirok elnevezésű, tégla alakú túróvajterméket másolta le. Itthon aztán pöttyös fóliába tekerték, és elindult töretlen népszerűsége útján.

Erkölcstelen a Túró Rudi - 7 érdekesség a magyarok kedvenc édességéről

2. 1968-ban Klein Sándortól kapta a Túró Rudi nevet

Klein Sándor a Budapesti Műszaki Egyetemen tanított munkapszichológiát, amikor a Budapesti Tejipari Vállalat igazgatója felkérte a főnökét, hogy segítsen reklámozni ezt a fura új dolgot. Vaszkó Mihály a tanársegédjének adta tovább a feladatot, Klein Sándor pedig megkért két iparművészeti főiskolást, hogy tervezzék meg a csomagolását, míg ő a névadással foglalkozott. Hirtelen villant be neki a Túró Rudi elnevezés, egy csapásra egyértelműnek tűnt, hogy csakis így hívhatják a túróval töltött rudat.

Erkölcstelen a Túró Rudi - 7 érdekesség a magyarok kedvenc édességéről

3. Erkölcstelen a Túró Rudi

Már csomagolták az első láda Túró Rudit, amikor sürgős telefon jött a tejipari vállalat igazgatójától: nagy baj van! A reklámkampány majdnem bedőlt, mert a Lapkiadó Vállalat reklámosztályának vezetője azt írta:

“Fenti erkölcstelen elnevezésű termék reklámozását a kiadásunkban megjelenő lapokban nem engedélyezem.”

Ez a levél véget vetett Klein Sándor reklámpszichológusi karrierjének. A Túró Rudi sikerét azonban nem befolyásolta, ma is töretlen népszerűségnek örvend.

Erkölcstelen a Túró Rudi - 7 érdekesség a magyarok kedvenc édességéről

4. Mostanra százféle létezik

Ma már mindenféle ízesítésben kapható az egykor erkölcstelennek kikiáltott Túró Rudi, sőt a pöttyös név már sok más édességet is fémjelez, nemcsak a Túró Rudit. Évente több mint húszmilliárdot költünk el csak Magyarországon ezekre a rudiszerű termékekre.

5. Otthon is lehet rudit csinálni

Hozzávalók nagyjából 20 Túró Rudihoz:

  • 25 dkg túró
  • 1 zacskó zselatin – sűrűre főzve (mi egy kanál vízzel kevesebbet tettünk bele az előírtnál és Dr. Oetkert használtunk)
  • Vaníliaaroma – ízlés szerint
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4-5 evőkanál cukor
  • 2 tábla 30 százalékos étcsoki

A túrót robotgépben pürésítjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és a citrom lereszelt héját. Közben a zselatint felforraljuk és langyosra hűtjük. Hozzákeverjük a túróhoz és hideg helyre tesszük. Miután a massza kicsit megszilárdult, habzsákba töltjük és kb. 10 centis hengereket nyomunk ki belőlük, majd az olvasztott csokival meglocsoljuk őket. Figyelem, nem lesz túl szép a végeredmény, de kit érdekel, ha finom, és semmilyen adalékot nem tartalmaz.

Megnézem
Összes kép (1)

6. A pöttyös az igazi

A hatalmas piros pöttyök nemcsak a desszerteken, de a ruhákon, fülbevalókon, kocsikon és tulajdonképpen bárhol feltűnhetnek. Nálunk erről mindenkinek a túrós desszert ugrik be, míg más országokban simán csak nagy piros pöttyöket látnak.

Erkölcstelen a Túró Rudi - 7 érdekesség a magyarok kedvenc édességéről

7. Máshol máshogy hívják, és az íze sem ugyanaz

Az osztrákok Landfrisch Rudi néven gyártják, Észtországban Vanilia Ninja néven fut a Balbino termékcsalád, Kínában, nemes egyszerűséggel Túró Kiittyy néven gyártják 2008 óta. A lettek karamellával vonták be, az oroszok szirokja pedig megmaradt tégla formájúnak. Berlinben Quarki lett a neve.

Forrás: Erkölcstelennek nyilvánították a Túró Rudit – Rab László írása a nol.hu oldalon.
Fotók: pottyos.hu

További cikkek a Túró Rudiról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top