Sütőtökös-tökmagos bucik
Hozzávalók 10 darabhoz:
- 55 dkg liszt
- 2 tk. só
- 2 dl víz
- 4 dkg (friss) élesztő
- 14 dkg natúr joghurt
- 10 ek. tökmag
- 10 dkg (sütve, pürésítve) sütőtök
- 2 ek. tökmagolaj
Elkészítés
Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a joghurtot, az olajat, a sütőtökpürét és a vizet. A tetejére morzsoljuk az élesztőt. Alaposan kidagasztjuk a tésztát. Amikor már összeáll egy gombóccá, kitesszük a deszkára, és ott folytatjuk a munkát. Akkor jó a tészta, ha elválik a deszkától, a felülete szép sima, fényes és hólyagos. Amikor kész, visszatesszük a tálba, letakarjuk, 40-45 percig pihenni hagyjuk.
Enyhén lisztezett felületre borítjuk, és kb. ujjnyi vastag téglalappá igazítjuk. A téglalapot hosszában kettévágjuk. Az így kapott két téglalapot külön-külön hosszában félbehajtjuk. Ha félbehajtás előtt a tészta közepét az ujjunkkal óvatosan lenyomkodjuk, majd a lenyomkodott rész mentén hajtjuk félbe, akkor szebben megtartja a formáját. A félbehajtott tésztákat éles késsel 5-5 darabba vágjuk.
Kibélelünk sütőpapírral két nagy sütőlemezt. Mindkettőre öt kupac, egyenként 1 evőkanál tökmagot teszünk. A tökmagokra ültetjük a megformázott zsemléket, letakarjuk, és 30 percig pihenni hagyjuk. A sütőt közben előmelegítjük 200 °C-ra, majd a megkelt bucikat alaposan lepermetezzük vízzel, és a forró sütőbe toljuk. Kb. 20 perc alatt sülnek szép pirosra. A zsemléket rácsra szedjük és kihűtjük.
Még több péksütemény házilag:
- 3 isteni kalács
- Hétköznapi luxus: vajas tekercs reggelire
- Lépésről lépésre: így készül az igazi croissant