Habos isler, a szolnoki találmány
Igazi szolnoki kuriózum a habos isler. Sokan nem is tudják, de a tojáshabbal készült süteményt egy szolnoki cukrász, Hegedűs László találta ki, majd sütötte meg először.
A habos islert az egykori Kádár cukrászda mesterének, Hegedűs Lászlónak köszönhetjük. Az édesség a Kádár-dinasztia műhelyének pincéjében “született”, valószínűleg akkor, amikor a cukrász azon gondolkodott, mit kezdjen a megmaradt tojásfehérjékkel. Végül felverte azokat habbá, forró, éppen 130 fokos cukorsziruppal édesítette, és egy csöppnyi ecettel stabilizálta állagát.
Legelőször vajas tésztába töltötte a masszát a cukrász, de kiderült, nem ez a legjobb megoldás, ugyanis a tészta hamar megkeményedett. A linzer viszont idővel még puhábbá vált, maradt tehát a csöppnyi fahéjjal ízesített omlós linzertészta. Az igazán tökéletes és népszerű islerhabot a Kádár cukrászdában egy ideig kakaóporral ízesítették, de ezt a vendégek nem szerették annyira, így maradt a hófehér tojásfehérje.
Sokáig kérdés volt az is, mivel vonja be a felső linzerlapot. Először olvasztott csokoládéval tette ezt meg, majd áttértek a fondant-ra és a mai napig a karamellel ízesített, színezett fondant-t használják. Jó tudni, hogy a máz akkor marad színes és fényes, ha a tésztát forró baracklekvárral lekenik, és erre öntik rá a fondant-t, a tészta pedig a nagyon finomra őrölt diótól válik még porhanyósabbá és ízletesebbé.
A szolnoki islert valóban ismerik már szerte Európában, ezért a süteményért elutaznak még Budapestről is Szolnokra, de eljutott már a híre Ausztriába, Olaszországba, Franciaországba, Görögországba, sőt Manhattanbe is. Sokan meglepetésként, kuriózumként vásárolják, hiszen máshol valóban nem lehet ilyet kapni.
Habos isler
Hozzávalók:
Tésztához:
• 58 dkg liszt
• 32 dkg margarin
• 16 dkg porcukor
• 2 tojássárgája
• fél citrom reszelt héja
• 1 tk sütőpor
• 1 ek víz
Töltelékhez:
• 5 tojásfehérje
• 150 ml víz
• 40 dkg porcukor
• 2 ek citromlé
Mázhoz:
• 40-50 dkg tortabevonó vagy 5 tábla étcsoki
• 7 evőkanál napraforgóolaj
Elkészítés:
Omlós tésztát készítünk a hozzávalókból, betesszük a hűtőbe 1-2 órára. Ezután kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra és kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt gáztepsiben világossárgára sütjük. Kihűtjük. Közben a vizet a cukorral felforraljuk, kicsit hűtjük, de még melegen a citromlével ízesített tojásfehérjéhez adjuk, amit gőz felett kemény habbá verünk.
Egy-egy kihűlt tésztakorongra nyomózsák segítségével habot formázunk, és lefedjük egy másik koronggal. Felolvasztjuk a csokit, hozzákeverjük a napraforgóolajat, hogy hígítsuk és selymesebbé tegyük. Alaposan keverjük el, hogy ne váljon el, és ne legyen csíkos a mázunk. Egyenként belemártjuk a sütiket, és ha kicsit megdermedt, olvasztott fehércsoki-csíkokkal díszíthetjük.
Kb. 30-40 darab lesz belőle, a szaggató méretétől függően. Sütési hőfok: 180 °C. Sütési mód: alul-felül sütés.