A sütőtök valódi vitaminbomba. Magas karotintartalmának köszönhetően javítja a látást, antioxidánsai védenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen. Nyersen fogyasztva, levét préselve jelentős mennyiségű C-vitaminhoz juttathatod a szervezetedet, de a kiegyensúlyozott anyagcserében is fontos szerepet játszik magas rosttartalmánál fogva.
Az őszi, téli hónapokban érdemes tehát minél több sütőtököt fogyasztani. Cikkünkkel abban segítünk, hogyan sütheted meg a legfinomabbra.
Így készítsd elő a sütőtököt a sütéshez
A kanadai és a nagydobosi (az a nagy kerek, szürke héjú) sütőtök is remek választás a sütéshez. Először is nagyon alaposan mosd meg a tököt. Papírtörlővel töröld szárazra, és vágódeszkán a kanadai sütőtök mindkét végét vágd le ujjnyi vastagon. Vágd ketté a vastagodó részénél, majd keresztbe, majd még egyszer felezd meg a darabokat. Vájd ki a magokat, és darabold még néhány hosszabb szeletre, ha túl vastag lenne.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd a sütőtökszeleteket rakd egymás mellé sütőpapírral kibélelt tepsibe. Told a tepsit a sütőbe, és süsd legalább másfél órán át. Ha úgy látod, még nem puhult meg eléggé, told vissza a tepsit a sütőbe. Amikor szinte teljesen átsültek a sütőtökszeletek, emeld a hőfokot 220 fokra, és süsd pirosra kb. 10-15 perc alatt. Vedd ki a sütőből a megsült tököt, várj, amíg lehűl és már fogyaszthatod is.
A nagydobosi sütőtököt először félbe vágd, majd a két darabot ismét felezd. Távolítsd el a magokat, vágd le a tök szárát, és darabold tovább kisebb szeletekre. Ugyanúgy süsd, mint a kanadai sütőtököt, de legalább két órán át, hiszen ez tökfajta vastagabb, lassabban sül át. Ha nagyon pirulna a teteje, fedd le alufóliával. A sütési idő letelte után emeld a sütő hőfokát, és süsd pirosra a tökszeleteket.
További sütőtökből készíthető ételek az NLCafén
- Ez az ősz levese: sütőtökkrémleves
- Süss sütőtökös-kakaós muffint narancskrémmel
- Így készül a kókuszos-currys sütőtökfőzelék
- Mit főzz ma ebédre? Töltött sütőtököt
Fotó: Pinterest