Túrós batyu vagy táska
Hozzávalók kb. 15 db közepes méretű túrós batyuhoz:
1 tasak (7 gramm) porélesztő
2,5 dl tej
450 g búzaliszt
80 g cukor
70 g vaj
A töltelékhez:
500 g túró
5 ek. cukor
1 nagy citrom reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 nagyobb tojás sárgája
100 g mazsola (aki szereti:)
A lekenéshez:
1 tojás
1. A vajat kicsit megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és simára gyúrjuk. Letakarjuk, és duplájára kelesztjük meleg helyen.
2. Közben elkészítjük a tölteléket: Az alapanyagokat alaposan összekeverjük. Ha mazsolát is adunk hozzá, akkor azt előtte forró vízbe áztatjuk kb. 10 percre, majd lecsepegtetve keverjük a túrós masszához.
3. Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk és kb. 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk. A tésztanégyzetek közepére egy adag tölteléket teszünk, majd az egymással szemben lévő sarkokat kicsit széthúzzuk, az egyik sarkot ráhajtjuk a töltelékre, majd ráhajtjuk a másikat, ami szemben van vele. Ezután a másik két sarkot is széthúzzuk és ugyanúgy ráhajtjuk (keresztben) és kicsit rányomkodjuk, hogy lehetőleg ne nagyon nyíljon szét sütés közben.
4. A kész batyukat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük tojással, és 200 fokosra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. (az a jó, ha már szép barnásra sül a teteje).
Még több péksütemény házilag:
- 3 isteni kalács
- Hétköznapi luxus: vajas tekercs reggelire
- Lépésről lépésre: így készül az igazi croissant