Van már a tarsolyunkban tökéletes sütőtökkrémleves, kóstoltunk már sütőtökös sütit és sütőtökös frittatát is, és hol van még a szezon vége?! Szerencsére nagyon messze, így hoztunk 3 remek sütőtökös receptet, amit idén biztos, hogy ki fogunk próbálni.
Sütőtökös-parmezános palacsinta
Hozzávalók kb. 16 darabhoz:
- 120 g sült sütőtök
- 125 g natúr joghurt
- 200 ml tej
- 1 ek. frissen reszelt parmezán
- 1 tk. sütőpor
- 150 g liszt
- só
- csipetnyi őrölt fehér bors
- csipetnyi őrölt szerecsendió
- csipetnyi őrölt szárított fokhagyma
- a sütéshez extra szűz olívaolaj
- 150 ml tejföl
- 50 g rukkola
- parmezánforgács
A sült tököt a joghurttal, a tejjel, a sütőporral, a liszttel, a reszelt parmezánnal és a fűszerekkel botmixer segítségével simára dolgozzuk, és 15 percig állni hagyjuk. A masszából olajjal vékonyan kikent serpenyőben kb. 10 cm átmérőjű palacsintákat sütünk. Tejföllel, rukkolalevelekkel és parmezánforgáccsal rétegezve, melegen tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 35 perc
Sonkás borjútekercs sütőtökös burgonyakrémmel
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 szelet, kb. 60 g súlyú vékonyra szelt borjúcomb vagy karaj
- 8 szelet Fekete erdei sonka
- 2 tk. mustár
- 2 tk. frissen reszelt parmezán
- 2 tk. kapribogyó
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. liszt
- egy rozmaringágacska
- 1 ek. + 1 tk. vaj
- 120 g sült sütőtök
- 250 g burgonya
- 1 ek. tejföl
- só
- őrölt fehér bors
- 2 ek. tökmag
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, és a sült sütőtökkel, 1 tk. vajjal valamint a tejföllel késes aprítóban vagy botmixer segítségével sima krémmé dolgozzuk. (Ha túl sűrű, adhatunk hozzá egy keveset a burgonya főzővizéből.)
A karajszeletek mindkét oldalát sóval és fehér borssal fűszerezzük, majd egyik oldalukat megkenjük egy kevés mustárral, és megszórjuk egy csipetnyi reszelt parmezánnal. Mindegyikre egy-egy szelet sonkát fektetünk, szorosan feltekerjük, és hústűvel megtűzzük. A tekercseket ezután lisztbe forgatjuk.
A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd félretesszük. A fokhagymát kés pengéjével kissé szétnyomjuk, a kapribogyót finomra aprítjuk.
Egy serpenyőben felhevítünk 1 ek. vajat, hozzáadjuk a rozmaring ágacskát, a fokhagymát valamint a kapribogyót, és az így kapott fűszeres vajban a karajtekercseket körbepirítjuk. Ezután felöntjük kb. 100 ml vízzel, lefedjük, és az egészet kb. 15 perc alatt készre pároljuk.
A tekercsekből a hústűt eltávolítjuk. A szaftot, ha szükséges, beforraljuk.
A sütőtökös burgonyakrémet tányérokra szedjük, ráhelyezzük a karajtekercseket, megszórjuk a pirított tökmaggal, meglocsoljuk 1-2 teáskanálnyi szafttal , és azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Sütőtökös sajtgolyó
Hozzávalók kb. 20 db diónyi nagyságú golyóhoz:
- 200 g reszelt sajt
- 120 g sült sütőtök
- 1 tojás
- 3 ek. liszt
- 10 rozmaringlevél
- só
- frissen őrölt fekete bors
- a sütéshez napraforgó olaj
A rozmaring levélkéket finomra aprítjuk, a sült tököt villával szétnyomkodjuk, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a sajtot, a tojást, 3 ek. lisztet, megsózzuk, megborsozzuk, majd az egészet alaposan összekeverjük, és legalább fél óráig állni hagyjuk.
A masszából diónyi gombócokat formázunk, lisztbe forgatjuk, és bő olajban aranybarnára sütjük. A sajtgolyókat papírtörlőre szedjük, és azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Még több sütőtökös recept:
- Sütőtökös receptek igazi rajongóknak
- Alaprecept: így kell sütőtököt sütni
- Különlegesen finom sütőtökkrémleves receptje