Ezeket a recepteket azoknak hoztuk, akik szeretik a csirkét, de szeretnének már kilépni a rántott csirke, csirkepaprikás, csirkeraguleves háromszögből.
Csirkés paella
Hozzávalók:
- 1 nagyobb csirkemell
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 5 dl húsleves
- 1 kk. sáfrány
- 1 kaliforniai paprika
- 20 dkg rizs
- 3 ek. olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kicsi zöldborsó konzerv (friss is lehet)
Elkészítés
A felhevített olajra rádobjuk a csirkecsíkokat, megpirítjuk és félretesszük őket. A megmaradt olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, a kockákra vágott paradicsomot, hozzátesszük a csíkokra vágott paprikákat, végül visszarakjuk a sült csirkecsíkokat.
Folyamatosan kevergetjük, sózzuk és borsozzuk, majd hozzáöntjük a húslevest, és beleszórjuk a rizst. Ízesítjük az összezúzott fokhagymával, az apróra vágott petrezselyemmel és a sáfránnyal. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót, és húsz perc alatt készre főzzük. Fedő alatt hagyjuk még lefedve pár percet párolódni. Citromgerezdekkel díszítve tálaljuk.
Fűszeres csirkeszárny
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- ízesítéshez fokhagyma
- ízesítéshez olaj
- ízesítéshez bors
- ízesítéshez mustár
- ízesítéshez chilipehely
- tetszés szerinti csirkeszárny
Elkészítés
Az olajból és a fűszerekből pácot készítünk, az ízét állandóan kóstolgatva beállítjuk, minél csípősebb, annál jobb. A csirkeszárnyat beleforgatjuk és egy éjszakán át állni hagyjuk. Tepsibe tesszük, 180 fokon lefedve sütjük 20-25 percig, majd ha megpuhult, akkor emeljük 200 fokra a sütőn a hőfokot, és pirítsuk meg a szárnyakat.
Vigyünk magunkkal a munkába, és ha nagyon ránk törne az éhség, együnk belőle. Mivel csípős, egy-két darab bőven elég lesz.
Kiknek ajánljuk: Azoknak, akik sokszor esznek és hamar megéheznek, ideális étel, a csirkeszárny ugyanis önmagában nem hizlal, ezért napi 4-5 darabtól semmi bajunk nem lesz.
Csicseriborsós-csirkés curry
Hozzávalók:
- ízlés szerint só
- 40 dkg csicseriborsó konzerv
- 2 db kaliforniai paprika
- 1 evőkanál currypaszta
- 3 evőkanál mogyoró olaj
- 1 doboz kókusztej
- 2 marék bébispenót
- 15 dkg jázminrizs
- 1 teáskanál római kömény
- 1 cm gyömbér
- 2 db paradicsom
- 20 dkg csirkemell
- 1 db lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db lime
Elkészítés
Első lépésben előkészítünk mindent, mert utána már gyorsan peregnek az események. A csirkét megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd kis kockákra vágjuk. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A lila hagymát félbevágjuk, majd keresztben felcsíkozzuk. A gyömbért megtisztítjuk és lereszeljük. A szárvég eltávolítása után a paradicsomot kicsire kockázzuk. A paprikákat kicsumázzuk és vékony csíkokra vágjuk. A fokhagymát a késsel megroppantjuk, majd finomra vágjuk. Egy wokot felforrósítunk, hogy szinte füstöljön. Beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk a pasztát, egy perc múlva a csirkét, és körbepirítjuk a kockákat, mehet bele a hagyma is, majd a paprikák, a fokhagyma, római kömény. Ha egy kicsit összeestek a zöldségek, beletehetjük a paradicsomot és a csicseriborsót is, felöntjük a kókusztejjel, majd a kókusztejes dobozba vizet töltünk és azt is hozzáadjuk. Rotyogtatva főzzük 10 percig, kb. ennyi idő alatt minden megpuhul benne. A legvégén beledobjuk a spenótot, ezzel már nem kell főzni. A lime-ot belefacsarjuk, sózzuk, ha kell. A jázminrizshez a rizs mennyiségének dupláját vesszük vízből, és felforraljuk kevés sóval, majd beleöntjük a rizst és közepes lángon puhára főzzük. A curryt a rizzsel tálaljuk.
További csirkereceptek az NLCafén:
- 7 csirkés recept bloggereink konyhájából
- Gyors vacsora: ropogós csirkefalatok
- Így készíthetsz KFC csirkét házilag