A nyári krémleveseket már szinte el is felejtettük, különösen a gyümölcskrémlevesek hiányoznak ilyenkor ősszel, de lassan beletörődünk, tényleg itt az ősz és a tél a konyhában is. Még szerencse, hogy bármikor bevethető egy klasszikus sütőtökkrémleves, vagy a nálunk már alapreceptnek számító, Gordon Ramsay-től származó brokkolikrémleves. Most hoztunk újabb 3 krémlevest, amit akár kezdők is nyugodtan kipróbálhatnak.
Kecskesajtos burgonyakrémleves
Hozzávalók kb. 6 adaghoz:
- 1 kisebb zeller
- 1 kg krumpli
- 2 ek. olaj
- 2 csipet só
- 1,5 ek. só
- bors
- 10 dkg kecskesajt
- 1 dl tejszín
- 1 dl tejföl
- 15-20 dkg kecskesajt a tálaláshoz
1. A zellert és a krumplit megpucoljuk, és kockákra vágjuk. Egy lábasban olajat hevítünk, beletesszük a zellerkockákat, 2 csipet sóval megszórjuk, és közepes lángon sűrűn keverve megpirítjuk.
2. Ekkor hozzáadjuk a krumplikockákat, így is pirítjuk 5-10 percig, majd felöntjük kb 1,5 liter vízzel, hozzáadunk 1-1,5 ek. sót, kevéske borsot és fedő alatt puhára főzzük. (én itt már közepesnél nagyobb lángra kapcsoltam)
3. Ha már jó puhára főtt a krumpli is, hozzáadjuk a 10 dkg kecskesajtot.
4. Kimerünk kb. 2 dl-t a levesből egy mélyebb tálba, hozzáadjuk az 1 dl tejszínt és tejfölt, jól kikeverjük, majd visszaöntjük a lábasba, és addig főzzük így együtt, míg a kecskesajt felolvad.
5. Ha felolvadt, kóstoljuk, szükség szerint sózzuk-borsozzuk, és az egészet leturmixoljuk. Kecskesajtot morzsolunk a tetejére, úgy tálaljuk.
Joghurtos-narancsos édesburgonya-krémleves
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
- 1 tk. só
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- pár csipet bors
- 1 ek. vaj
- 1 ek. olívaolaj
- ízlés szerint (friss) koriander
- fél narancs
- 2 cm reszelt gyömbér
- 1 dl natúr joghurt
- 7 dl alaplé
- fél kk. őrölt római kömény
- ízlés szerint csilipor
- 1 ek. pisztácia
- 60 dkg édesburgonya
A finomra aprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Ráreszelem a fokhagymát és a gyömbért, fűszerezem a köménnyel, ráborítom a burgonyát majd 1-2 percig kevergetve tovább pirítom. Hozzáöntöm az alaplevet, sózom, borsozom majd fedő alatt 12-14 perc alatt puhára főzöm. Ezalatt megpirítom a pisztáciát vagy bármilyen más magot, és durvára aprítom. A megfőtt levesalapot botmixerrel pürésítem, majd a narancs levével, reszelt héjával és a kikevert joghurttal dúsítom. Forralásig melegítem, ha kell sózom, borsozom és friss korianderrel, pirított magvakkal tálalom.
Ha valaki, akkor sajnos én tudom, hogy milyen nehéz azoknak, akik szenvedélyesen imádják a sült krumplit. Bármikor, bármennyit! Ez a szomorú igazság! Tény, hogy hosszú távon ez nem túl kifizetődő, így muszáj voltam kompromisszumot kötni és feláldozni magamat az egészségesebb krumplik oltárán. Elhagytam a bő olajban sütést, és a rendszerességet is a minimumra redukáltam. Így lett ez a krumpli is egyszerűbb, olcsóbb, egészségesebb!
Sajtkrémleves fokhagymás pirítóssal
Hozzávalók 5 főre:
- 8 dkg vaj
- 1 db póréhagyma
- 40 dkg burgonya
- 2 db zöldségleves kocka
- 2 dl tejszín
- 1 dkg reszelt szerecsendió
- 10 dkg Gouda sajt
- 3 db kifli
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dkg só
Vajat olvasztunk, és a felkarikázott póréhagymát enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a reszelt sajt 2/3 részét, és felöntjük 1,5 l vízzel. Ízesítjük a szerecsendióval, sóval, zöldségkockákkal, és addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Ezután leturmixoljuk a levest, és tejszínnel dúsítjuk. Elkészítjük a levesbetétet: a kifliket felkarikázzuk, megpirítjuk, majd vajon megfuttatott, apróra vágott fokhagymával meglocsoljuk. Reszelt sajtot pirítunk rá, és tálaláskor a forró sajtkrémleves tetejére tesszük.
Még több krémleves receptje az NLCafén:
- Mit főzzek ma vacsira? Sajtkrémlevest cipóban
- Így készül a klasszikus sütőtökkrémleves egyszerűen
- Gyömbéres körtekrémleves