Azt már tudjuk, hogy csodálatos helyek vannak Stájerországban, ideje kicsit bekukkantanunk a stájer gasztronómia világába is. Kezdjük az ismerkedést négy tradicionális stájer recepttel!
Tejfölös sütőtökkrémleves sült zöldségszeletekkel
Hozzávalók:
- 600 g sütőtökhús, héj nélkül
- 40 g vaj
- 60 g felkockázott mogyoróhagyma
- 1 összeaprított fokhagymagerezd
- 1/2 teáskanál currypor
- 100 ml fehérbor
- 600 ml baromfileves
- 200 ml tejszínhab
- só, bors
- őrölt szerecsendió
- 40 g crème fraîche (tejföl)
- 2-3 evőkanál felvert tejszín
- 70 g meghámozott sárgarépa
- 70 g meghámozott zeller
- 1/2 póréhagyma
- 400 g növényi olaj
- 4 evőkanál felaprított tökmag
- 2 evőkanál tökmagolaj
A sütőtök húsát kockára vágjuk. A vajat megolvasztjuk egy fazékban, majd megpirítjuk rajta a mogyoróhagymát és a fokhagymát, de csak annyira, hogy ne színeződjön el. Hozzáadjuk a sütőtököt, meghintjük kevés curryporral és meglocsoljuk fehérborral. Felöntjük a csirkelevessel és a tejszínnel, kicsit hagyjuk összefőni, közben sóval, borssal és az őrölt szerecsendióval megízesítjük. Amint a sütőtök megpuhult, az egészet beleöntjük egy mixerbe és finom pürévé aprítjuk. Ezután egy apró szemű szűrőn átpasszírozzuk egy fazékba, és még egyszer összefőzzük. A crème fraîche-t és a tejszínt a leveshez keverjük.
A sárgarépát és a zellert vékonyra szeleteljük (ha van, akkor szeletelőgéppel). A póréhagymát először félbevágjuk, megmossuk és kb. 5 cm-es darabokra szeljük, majd apró csíkokra vágjuk. Felmelegítjük az olajat, amiben kisütjük a zöldségszeleteket. Miután lecsepegtettük őket egy konyharuhán, ízlés szerint megsózzuk.
A levest mélytányérban vagy a kivájt sütőtökben tálaljuk, az összeaprított tökmagot a tetejére hintjük, a közepét egy-két zöldségszállal és egy kevés tökmagolajjal díszítjük.
Stájer sült hús almás tormával és köményes burgonyával
Hozzávalók:
- 3 sárgarépa
- 250 g zeller
- 1 póréhagyma
- 500 g sovány sertésnyak és borda (kicsontozott)
- borókabogyó és bors
- 3 kakukkfű
- 4-5 petrezselyemágacska
- 750 g burgonya
- só, bors, cukor
- 1 torma (kb. 25 g)
- 1 alma
- 2 teáskanál citromlé
- 1 evőkanál olvasztott vaj
- kömény
A zöldségeket megpucoljuk és megmossuk. A 2 sárgarépát, a zeller felét és a póréhagymát apróra vágjuk. Kb. 2 liter vízben elkezdjük főzni. A húst megmossuk, majd a fűszerekkel, fokhagymával és a gyógynövényekkel együtt a zöldségekhez adjuk, lefedjük és 1,5 órán át főzzük.
Meghámozzuk, megmossuk és felnégyeljük a burgonyát. Forrásban lévő vízbe rakjuk kb. 20 percre. Kb. 1 liter húslevest leszűrünk, felforraljuk és a felét főni hagyjuk. A tormát és az almát meghámozzuk, majd apróra reszeljük és összekeverjük a citromlével. Sóval, borssal és cukorral ízesítjük.
A maradék zöldséget vékony csíkokra vágjuk, hozzáadunk annyi húslevest, hogy elfedje őket, majd 5-7 percig forraljuk.
A burgonyákat leöntjük és a forró olvasztott vajjal megpirítjuk. Sóval és köménnyel ízesítjük. A húst vékonyan felszeleteljük és a zöldségcsíkokkal és az alappal tálaljuk. A köményes burgonyával és az almás tormával gazdagítjuk.
Stájer szelet
Hozzávalók:
- kicsontozott karaj
- (Vulcano) sonka
- bébispenót
- juhsajt
- liszt, tojás és tökmag a panírhoz
- sütőtök
A kicsontozott karajt kiklopfoljuk, a Vulcano sonkával, bébispenóttal és a juhsajttal befedjük, összehajtjuk és liszttel, tojásokkal és a tökmaggal bepanírozzuk, majd kisütjük. A sütőtököt, melyet korábban 180 fokon fél órán keresztül sütöttünk, köretként tálaljuk.
Sült alma marcipántöltelékkel
Hozzávalók:
- 4 alma (Elstar, ha van)
- néhány csepp citrom
- 150 g finomra őrölt dió
- 80 g porcukor
- 3 cl almapálinka, 1 evőkanál almalekvár (vagy apróra vágott mazsola)
- 1 csomag vaníliás cukor
A hozzávalókat egy homogén, marcipánra hasonlító masszává gyúrjuk, és a kivájt almákba töltjük. Az előmelegített 210 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük, majd vaníliaszósszal tálaljuk.
Még több cikk Stájerországról:
- 5 tuti recept a stájer konyhából
- Stájer népszokások és rendezvények karácsony előtt
- 3 ok, amiért érdemes Stájerországba látogatni