Ezen a hétvégén átadhatjuk magunkat a bűnözésnek: jöhetnek a csokimikulások és az ehető ajándékok, ezért a nehezebb húsos menü, a sajtos és a mindenevők hétvégi ételsorai után most egy könnyebb fogásokból összeállított hétvégi menüt hoztunk.
Csicseriborsó-krémleves
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl tejszín
- 1 + 2 evőkanál olívaolaj
- 1/2 kiskanál fűszerpaprika
- 1 kiskanál ételízesítő
- 2 db csicseriborsó konzerv
- 1/2 kiskanál őrölt kömény
Elkészítés
Egy evőkanál olajon pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát.
Add hozzá a két doboz csicseriborsó-konzervet a levétől lecsöpögtetve, és öntsd fel fél liter vízzel (vagy fél liter zöldségalaplével), szórd meg Vegetával. 10-15 percnyi idő elegendő ahhoz, hogy összefőjön. Ekkor turmixold össze a leves tartalmát, és krémesítsd tejszínnel.
Két evőkanál olajban keverd el a pirospaprikát és az őrölt köményt, tálaláskor ezzel a szósszal meglocsolhatod a leves tetejét.
Brokkolis-kelkáposztás rizses hús
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 1 db kápia paprika
- 20 dkg rizs
- 1 fej brokkoli
- 15 dkg csirkemell
- 1-2 csipet bors
- 2 dl fehérbor
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- fél fej (felcsíkozva) kelkáposzta
Elkészítés
A brokkolit mossuk meg és szedjük rózsáira, a kelkáposztát vágjuk csíkokra. A rizst öblítsük át! Kevés olajon pirítsuk meg a felszeletelt vöröshagymát, adjuk hozzá a kockára vágott csirkét, és erős tűzön pároljuk fehéredésig. Adjuk hozzá a csíkokra vágott kelkáposztát, pároljuk rövid ideig, majd adjuk hozzá a rizst és öntsük fel a borral. Amikor elpárolog, adjunk hozzá még kb. fél liter vizet vagy húslevesalaplét. Főzzük félpuhára a rizst, adjuk hozzá a rózsáira szedett brokkolit és pároljuk együtt néhány percig. Fűszerezzük sóval, borssal, keverjük jól össze, és töltsük át egy jénai tálba a levével együtt. Ha szükséges, önthetünk még alá egy kevés fehér bort vagy levesalapot, amit majd sütés alatt magába szív. 180 fokra előmelegített sütőben süssük még további 15 percig. Szórhatunk rá reszelt sajtot is.
Vega melegszendvics
Hozzávalók:
- kenéshez vaj
- kisebb marok bébispenót
- 1 evőkanál napraforgómag
- pár szelet barna kenyér
- pár szelet camembert
Elkészítés
A magvas kiflit kettévágjuk, a spenótleveleket megmossuk, lecsepegtetjük. A kifliszeleteket megkenjük vajjal kívül és belül is, majd camembert-darabokat helyezünk rájuk, néhány spenótlevelet terítünk rá, megszórjuk pirított napraforgómaggal, és összefordítjuk a szeleteket. Szendvicssütőben megsütjük.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Hétvégi menü, ami garantáltan átmelegít
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel