Mézeskalács

DIY karácsony: csinálj házi csokit és bonbont karácsonyra

Az utóbbi évek egyik legmenőbb saját készítésű ajándéka a házilag készített bonbon és csoki. Aki egyszer kipróbálja, rabja marad, és alig várja az alkalmakat, hogy újra és újra elkészíthesse kedvenc bonbonjait, csokijait. Mi sem vagyunk ezzel máshogy, a csokiszezon elindult, és idén is kerül majd a Mikulás-csomagba és a karácsonyfa alá is 1-2 csokis ajándék.

 

Télen kicsit mindannyian Gombóc Artúrrá változunk: előkerülnek a kedvenc csokis receptek, mindennap tudnánk inni egy tökéletes forró csokit, és lassan a csokilikőrök ideje is eljön. Ideje hát elővenni a bonbonformákat és megnyitni a házi csokigyárat, hogy akár már az adventi naptárba is kerülhessen pár apró ajándék.

Csokitábla narancsos-fűszeres töltelékkel

Forró csoki, csokigolyó, csokitábla - Gombóc Artúrok ajándéka

Hozzávalók 2-3 tábla csokihoz:

  • 15-20 dkg étcsokoládé

A töltelékhez: (ennek csak egy részére lesz szükség, a maradékot kenhetjük kekszekre, vagy akár magában is bekanalazhatjuk)

  • 5 dkg puha vaj
  • 1 dkg kakaópor
  • 3 dkg porcukor
  • fél narancs reszelt héja
  • kevés őrölt fahéj, gyömbér

1. Az étcsoki 2/3-át vízgőz felett vagy kis lábasban kicsi lángon, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről és beletördeljük a maradék csokit, és addig kevergetjük, míg az is teljesen megolvad. Kikenjük vele a csokitáblaformát, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

2. A krém hozzávalóit egy tálban alaposan összekeverjük, majd hűtőbe tesszük.

3. Ha megdermedt a csoki, kivesszük a hűtőből, megtöltjük a krémmel – ha túl sokat volt a hűtőben a krém, akkor várni kell egy kicsit, hogy kenhető legyen – , visszatesszük a hűtőbe kb. 10 percre, majd újraolvasztjuk a maradék étcsokit és befedjük vele a krémet precízen, hogy mindenhova jusson.

4. Hűtőben megdermesztjük, majd kipattintjuk a formából és kész is.

Csokis sütigolyók

Forró csoki, csokigolyó, csokitábla - Gombóc Artúrok ajándéka

Hozzávalók:

  • 250 g brownie-morzsa
  • 75 g darált keksz (vagy amennyi szükséges)
  • 15 dkg étcsokoládé
  • Dr Oetker díszítő cukrok

1. A kihűlt (szinte krémes) brownie-t szétmorzsoljuk, és annyi darált kekszet adunk hozzá, amivel összeáll a tészta, úgy, hogy nem lesz ragacsos és szépen formázható. (Ha szárazabb kakaós süteményt, piskótát, vagy akár szárazabb brownie-t használunk, akkor nem kell hozzáadni darált kekszet, sőt, ha nem áll össze, kevés mascarponét adjunk hozzá.)

2. A masszából golyókat formázunk, és hűtőbe tesszük 15-20 percre.

3. Az étcsoki 2/3-át vízgőz felett, vagy kis lábasban kicsi lángon, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről és beletördeljük a maradék csokit, és addig kevergetjük, míg az is teljesen megolvad. A hűtőből elővett gombócokat két kiskanál vagy egy mártóvilla segítségével megmártjuk az olvasztott csokiban és sütőpapírral leterített tálcára helyezzük. Még ekkor feldíszítjük a szórócukrokkal, és így tesszük vissza a hűtőbe dermedni.

Forrócsoki-pálcika

Forró csoki, csokigolyó, csokitábla - Gombóc Artúrok ajándéka

Hozzávalók:

  • 100 g étcsokoládé
  • 100 g tejcsokoládé
  • 30 g cukor
  • 2 vaníliarúd kikapart belseje, vaníliakivonat
  • késhegynyi őrölt chili (elhagyható)

1. Előkészítünk egy szilikon bonbonformát és néhány kis pálcikát – minimum akkorát, amekkora egy 1 dl-es bögre magassága.(pl. hurkapálcikát rövid darabokra vágva)

2. A csokik 2/3-át kis lábasba tördeljük és a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival együtt kis lángon addig hevítjük, míg megolvad. Ha már teljesen megolvadt, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a maradék 1/3 csokit, és addig kevergetjük, míg megolvad a később hozzáadott csoki is. (Természetesen lehet egyszerre is olvasztani az egész csokimennyiséget, de a leírt módszerrel szebb, fényesebb lesz a csoki!)

3. Ha megolvadt, a csokit a bonbonforma mélyedéseibe kanalazzuk, beleállítunk minden mélyedésbe egy pálcikát és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a csoki. 15-20 perc múlva már ki is vehetjük a hűtőből és kipattinthatjuk a formából a csokikat – vigyázva, hogy a pálcika is benne maradjon.

A forró csoki elkészítéséhez egyszerűen mártsuk a pálcikás csokit egy kis bögre forró tejbe és addig kevergessük, míg teljesen elolvad.

Még több csoki és bonbon az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top