A magyar anyukák és nagymamák kedvenc sós sütije a pogácsa, nincs babazsúr, ballagás, esküvő vagy karácsonyi vendégség pogácsa nélkül. Hogy pontosan milyen pogácsa kerül az asztalra, krumplis pogácsa, sajtos pogácsa, tepertős pogácsa vagy nagy kedvencünk, a tökmagos pogácsa, az családonként változik, ahogy a tökéletes receptből is minden háztartásra jut egy.
Ezen a hétvégén nálunk a krumplis pogácsa a befutó. Lássuk, hogy készül!
Hozzávalók:
- 375 g főtt, áttört, kihűlt burgonya
- 660 g liszt
- 380 g hideg vaj
- 62 g tojássárgája (kb. 4 db)
- 22 g só
- 40 g élesztő
- 20 g kristálycukor
A kenéshez:
- 1 tojás
Tedd fel főni a sós vizet, és amikor a víz elkezd lobogni, tedd bele a krumplit. Főzd puhára a burgonyákat. A megfőzött burgonyára engedj hideg vizet, majd ha kissé visszahűlt, hámozd meg, törd át alaposan, majd hagyd teljesen kihűlni.
Az összes többi összetevőt mérd ki úgy, hogy a só és a cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Tedd rá az áttört, kihűlt burgonyát is. A tésztát jó alaposan ki kell dolgozni, ne csak addig gyúrd, míg összeáll!
A készre dagasztott tésztát fóliázd le, és fél napra tedd a hűtőbe.
A kihűtött tésztát nyújtsd ki szögletesre, a tetejét késsel sűrűn karcold fel.
Nagyon vékonyan, csak éppen hogy kend meg a felkarcolt felületet tojással, majd képzeletben oszd három részre a tésztát, és a középső részre először hajtsd rá az egyik egyharmadot, majd arra a másik egyharmadot.
Végül kb. 2 cm vastagra nyújtsd ki a tésztát, késsel 1-2 mm mélyen vagdosd be, és pogácsaszaggatóval tetszés szerinti méretre szúrd ki.
Kiszúrás után meleg (40 °C-os), párás helyen kb. 20 percen át keleszd, majd tojással kend meg őket.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben, légkeverés nélkül 15-20 perc alatt süsd aranybarnára a pogácsákat.
Még több pogácsa az NLCafén:
- 3 pogácsa a hétvégére
- Ezt a receptet ki kell próbálnod! Sokmagvas pogácsa
- Expressz pogácsa 4 hozzávalóval