A csirke és a pulyka kiesik a szilveszteri menüből, mert elkaparják a jövő évi szerencsénket, a halfélék sem jöhetnek szóba, mert úgy fog kicsúszni a szerencse is a kezünkből, mint a hal. Akkor mégis mi legyen a szilveszteri menü? Mit főzzünk? Máris mutatjuk! Klasszikus fogások pici csavarral.
Korhelyleves lencsével
Hozzávalók:
- 2 evőkanál liszt
- 1-2 evőkanál tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 szál sárgarépa
- 15 dkg lencse
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 5 dkg (csípősebb) kolbász
- 20 dkg + 1 dl leve savanyú káposzta
- 5 dkg húsos szalonna
- pár szem kömény
- kevés borsikafű
- pár db virsli
A füstölt szalonnát vágjuk apró kockákra, és egy lábosban olvasszuk ki a zsírját. Adjuk hozzá a fűszereket, a babérlevelet, a köményt, a borsikafüvet, majd az apróra vágott és lecsöpögtetett savanyú káposztát. Keverjük át, majd tegyük bele az átmosott lencsét. Öntsük fel 7-8 dl vízzel. Dobjuk bele a feldarabolt kolbászt, és forraljuk fel, majd lefedve, kis lángon főzzük puhára. Készítsünk fokhagymás, paprikás rántást. Ehhez kevés olajon pirítsuk zsemleszínűre a lisztet, adjunk hozzá zúzott fokhagymát és a pirospaprikát. Öntsünk rá egy keveset a lencse levéből és keverjük csomómentesre, majd sűrítsük be vele a levest. Ha még szükséges savanyítani, ízesítsük kevés savanyúkáposzta-lével és főzzük bele a kisebb darabokra vágott virslit. Tálaláskor cseppenthetünk rá kevés tejfölt.
Göngyölt malaccsászár
Hozzávalók:
- 3 vöröshagyma
- 5 kg körüli bőrös malaccsászár
- kakukkfű
- 3 evőkanálnyi szárított zöldfűszer-keverék, majoránna, oregánó, bazsalikom
- fél dl olívaolaj
- 70 dkg krumpli
- bors, só
A malac bőrös felét éles késsel sűrűn beirdaljuk, és a hús mindkét oldalát nagyon alaposan megsózzuk, megborsozzuk. A húsos oldalát egyenletesen megszórjuk a zöldfűszer-keverékkel. Feltekerjük, megkötözzük, és az előzőleg beáztatott római tálba helyezzük. Elrendezzük körülötte a hámozott, karikákra vagy csíkokra vágott krumplit és a vastagon felszeletelt hagymát. Sózzuk, borsozzuk. A lefedett tálat a hideg sütőbe tesszük, és 200 fokra felmelegítjük, majd 2 órán át sütjük. Levesszük a fedelét, a hőfokot a maximumra növeljük, a malac bőrét megkenjük olívaolajjal, és ropogósra sütjük a bőrt.
Egészben sült sertéskaraj édes vagy sós töltelékkel
Hozzávalók kolbásszal töltött karajhoz:
- 1-1,2, kg sertéskaraj egészben
- kb. 20 dkg füstölt kolbász
- 2 ek zsír
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt bors
A húst hosszú éles késsel, hosszában a közepén átszúrom (hogy a bőrétől megszabadított
kolbászt beletudjam dugni). A kolbászt langyos víz alá tartom, bőrét lehúzom és a résbe dugom. A hús bőrét éles késsel bekockázom. Sóval, borssal bedörzsölöm. Másnap a húst tepsibe helyezem, 2 dl vizet, 2 evőkanál zsírt adok alá, alufóliával lefedem. Előmelegített sütőben kb. 1,5 órán át 150-170 fokon párolom. Ezután a fóliát levéve készre sütöm.
Hozzávalók az aszalt barackkal töltött karajhoz:
- 1,2 kg sertéskaraj
- 20-25 dkg aszalt sárgabarack
- só, bors
- 1-2 evőkanál zsír
A karajt bevágjuk mélyen a közepén, a nagyobb darab aszalt barackokat félbevágjuk, majd a karajba töltjük. A húst kívül sózzuk, borsozzuk (de akár zöldfűszer-keverékkel is fűszerezhetjük). Tepsibe helyezzük, kevés vizet öntünk alá és alufóliával lefedve 180 fokon 1,5 órán át pároljuk, majd levesszük a fóliát és készre sütjük (kb. 15-20 perc még).
Még több tipp a szilveszteri menühöz:
- Szilveszteri menü: vendégváró falatok
- 3 tuti falatkarecept a szilveszteri menü mellé
- Mit ne főzzünk? Babonák a szilveszteri menü körül