Ma a latte és a forró csoki a trendi forró ital, de néhány éve még a karamellás tej volt a favorit. Sokan emlékszünk az ízére, bár kicsit torzította a narancssárga műanyag bögre, amiből ittuk, ezen nevelkedett a mai lattegeneráció színe-java. Tény, hogy nem tartozik az egészségesebb forró italok közé, de kényeztetésnek tökéletes.
Hozzávalók adagonként:
1 ek. cukor
1 dl tej
A cukrot lábasba szórjuk és közepes lángon addig melegítjük, míg karamellizálódik. Közben nem kell kevergetni, csak várni, hogy megtörténjen az átváltozás, az a jó, ha szép karamell színe lesz:) Ha már kezd karamellizálódni, megmelegítjük a tejet, és mielőtt sötétbarnára váltana a karamell, beleöntjük a forró tejbe. Lehet, hogy kicsit összeugrik és ráragad a kanálra a karamell, de ha jó forró a tej, akkor hamar elolvad benne. Kész is az ovis időkből ismert karamellás tej.
Még több forró ital receptje az NLCafén:
- Lélekmelengető fűszeres ital házilag
- Így készül kedvenc italunk, a legfinomabb forró csoki
- Forraltbor-recept, amit érdemes megjegyezni