A kelkáposzta levelei fodrosak, hólyagosak, én a mély haragoszöld levelűeket kedvelem jobban. Nem savanyítható, mint a fejes káposzta, de ennek ellenére sokrétűen felhasználható.
Ha egy közepes vagy nagyobb fej kelkáposztát vásárolsz, akkor abból két különböző étel is elkészíthető. A kelkáposzta ára, most januárban olyan 350–450 Ft/kg között mozog, egy fej átlagos méretű kelkáposzta 300-500 Ft között megvásárolható már, érdemes a család létszámának megfelelő méretűt választani. Egy 3-4 tagú családnak, már 0,8 kg-os fej is elegendő.
Ha vásárolok kelkáposztát, akkor a külső, vastagabb, nagy sötétzöld leveleiből rakott kel készül, míg a belső, apróbb, halványzöld levelekből frankfurti leves. Ugyan az az alapanyag, mégis teljesen más karakterű étel készül belőle.
Rakott kelkáposzta:
- kb. 300 g nagyméretű levél, mi jó káposztáson szeretjük – 105 Ft
- olaj kb. 2 kanál – kb. 12 Ft
- 150 g rizs – kb. 55 Ft
- 1 fej vöröshagyma – kb. 28 Ft
- 250 g darált sertéshús (de én szoktam darált pulykából és darált csirkéből is) – 375 Ft
- 250 ml tejföl (20%-os) – kb. 200 Ft
- 2 gerezd fokhagyma – kb. 15 Ft
- só, bors
A folytatásért kattints a 365 spórolási tipp caféblogra!