“Mesterségem az evés” – mondta Nigella Lawson, és ezért sokan irigyeltük egykor, de aztán Nigellát sem kerülték el a botrányok, és akkor már nem cseréltünk volna vele. Az mindenesetre tény, hogy Nigella nők milliót vezette be/vissza a konyhába fantasztikus receptjeivel, melyekből most mi is válogattunk egy menüre valót.
Szardellaszószos tészta
Hozzávalók (2 főre):
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 35 ml olívaolaj (kb. 2,5 ek.)
- 1/4 teáskanál cukor
- 30-35 g olajban eltett szardella
- 10 g vaj
- 60 ml teljes tej
- 250 g linguine, spagetti, bucatini
- 1 nagy csokor petrezselyem
A vöröshagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítjuk, késes robotgépben pépesre aprítjuk. Erre azért van szükség, mert így a szószba jobban beleolvad a hagyma, lágy, selymes mártás lesz a végeredmény.
Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük, lassan, kis lángon aranyszínűre pároljuk a hagymát. Ez körülbelül tíz perc. Hozzáadjuk a cukrot, majd további 1 percig hagyjuk párolódni.
A szardellákat nagyon apróra vágjuk, és a hagymás püréhez adjuk. Addig kevergessük, amíg a szardella el nem olvad, majd hozzáadjuk a vajat és a tejet. Miután az egész homogénné vált, levesszük a tűzről.
A szósz készítése közben a tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük.
A kész tésztát leszűrjük, néhány evőkanál főzőlevet tegyünk félre.
A tésztát a szószhoz keverjük, majd annyi főzőlevet adunk hozzá, hogy a szósz megfelelő sűrűségű legyen.
Végül a tésztát megszórjuk a durvára vágott petrezselyemmel, és ezzel is összeforgatjuk.
Illatos csirkepiláf
Hozzávalók (6 személyre):
- ½ kg csirkemell felkockázva
A páchoz:
- 200 g görög joghurt
- ½ citrom leve
- ¼ teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt római kömény (opcionális)
- ¼ teáskanál sáfrány (opcionális)
A rizshez:
- 1 l csirkeleves
- 15 g vaj
- 3 evőkanál étolaj
- 1 kg basmati rizs
- 4-5 kardamomhüvely, kissé megtörve
- 1 citrom leve és lereszelt héja (a rizshez)
- 150 g olajos mag (kesudió, mandula, pisztácia)
- 1 nagy csokor friss petrezselyem
A felkockázott csirkét minimum egy órán át pácoljuk a citromos-fahéjas-római köményes joghurtban. Ha sáfrányt használunk, áztassuk a csirkelevesbe.
Egy nagyobb fazékban, aminek fedője is van, felmelegítjük a vajat az olajjal, majd hozzáadjuk a rizst, amit 1-2 perc alatt kissé megpirítunk. Felöntjük a csirkelevessel, és hozzáadjuk a kardamomhüvelyeket. Felforraljuk, majd takarékra vesszük, lefedve 10 perc alatt puhára főzzük.
Amíg a rizs fő, a csirkéről a felesleges pácot eltávolítjuk, majd egy felforrósított serpenyőben, 1-2 evőkanál olajon aranybarnára sütjük.
Ha a rizs kész, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a citrom levét és reszelt héját, valamint a csirkedarabkákat.
A magvakat egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. A piláfhoz borítjuk, majd az egészet megszórjuk a durvára felaprított petrezselyemmel.
Lisztmentes narancsos csokoládétorta
Hozzávalók (28 cm-es tortaformához):
- 2 közepes, vékony héjú, kezeletlen narancs (összesen 375 g)
- 6 közepes méretű tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 200 g darált mandula
- 200 g kristálycukor
- 50 g jó minőségű kakaópor
- csipet só
Az egész narancsokat egy fazékba tesszük, felöntjük annyi hideg vízzel, ami bőven ellepi. Közepes lángon 2 óra alatt puhára főzzük. Lecsöpögtetjük, hagyjuk teljesen kihűlni. Kettévágjuk, a magokat eltávolítjuk.
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
A narancsokat (a héjukkal együtt, ne aggódjunk, nem lesz keserű) egy késes robotgépbe tesszük az összes többi hozzávalóval együtt. Addig keverjük, amíg homogén masszát nem kapunk.
Az egynemű masszát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük.
Az előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütjük. A 45. perc környékén ellenőrizzük, hogy a teteje nem barnul-e nagyon. Ha igen, fedjük le alufóliával.
A tortaformában hagyjuk teljesen kihűlni.
Kínálhatunk mellé tejszínhabot, de önmagában is tökéletes.
Még több Nigella az NLCafén:
- A nagy sztárséfteszt: Nigella tényleg nagy durranás?
- Nigella Lawson: “Túlélő vagyok. Mindenkinek annak kellene lennie”
- Nigella titkai