nlc.hu
Gasztro
Így készíthetsz különlegesen finom és lágy kelt tésztás képviselőfánkot

Így készíthetsz különlegesen finom és lágy kelt tésztás képviselőfánkot

A farsangi időszak elképzelhetetlen fánksütés nélkül. Ezt a különleges kelt tésztából készített képviselőfánkot pedig vétek lenne kihagyni.

Különlegesen finom és egyedi képviselőfánk-receptet találtunk. A skót konyha hagyományaira épülő süteményt egészen biztosan imádni fogjátok. Kelt tészta lévén, a hozzávalókat jó előre készítsd elő, hogy szobahőmérsékletre melegedjenek. Lépésről, lépésre mutatjuk, hogyan készíthetsz lágyan omló, tejszínhabbal töltött képviselőfánkot.

A képviselőfánk hozzávalói 18 darabhoz

A tésztához

  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1 dl meleg tej
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 8 dkg + 1 tk. cukor
  • 1 tojás
  • 2 csapott tk. só

A krémhez

  • 3 dkg cukor
  • 3 cl víz
  • 3 dl tejszín kemény habbá verve
  • porcukor a szóráshoz

Így készül a képviselőfánk

Keverőtálba öntsd a langyos vizet, az élesztőt és a teáskanálnyi cukrot, keverd el, majd futtasd föl. Egy másik edényben robotgéppel keverd a meleg tejhez az olvasztott vajat és a tojást, majd apránként, folyamatos kevergetés mellett öntsd az élesztőhöz.

Az élesztős-tejes keverékhez add a cukrot és a sót, végül a lisztet is szórd hozzá. A házi képviselőfánk tésztáját dagaszthatod kenyérsütőgépben, alkalmas rá a robotgép erősebb fokozata, vagy dagaszthatod kézzel egészen addig, amíg a tészta szinte már alig ragad a kezedhez. Konyharuhával takard le, meleg helyen keleszd a duplájára.

A kelesztési idő nagyjából 40-45 perc, ha szükséges, hagyhatod további negyedórát kelni a tésztát. Miután a sütemény megkelt, ismét gyúrd át, hagyd még 5 percet a lisztezett deszkán. Készíts a tésztából 18 apró golyót, gyúrd át alaposan valamennyit, kissé ellapítva helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, és pihentesd ismét fél órát.

Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra, a megkelt képviselőfánkokat told be, és süsd 20-25 percig szép aranybarnára.

Amíg sül a tészta, öntsd a krém elkészítésénél megadott mennyiségű vizet a cukorhoz, lassú tűzön hevítsd forrásig. A sütőből kivett fánkokat kenegesd át a forró cukros vízzel, hogy szép fényesek legyenek, majd várj, amíg teljesen kihűlnek. Vágd félbe és a keményre vert, cukrozatlan tejszínhabbal töltsd meg valamennyit. Végül szórd meg a képviselőfánkot porcukorral is.

További fánk receptek az NLCafén

Fotó: Pinterest

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top