Egyik kedvenc sós sütink a sajtos roló, és nem érte még meg a másnapot a sós sütik koronázatlan királya, a stangli sem. Ha ti is odavagytok a sós sütikért, akkor most örülhettek, mert 3 olyan szuper receptet hoztunk, ami méltó társa lesz a korábbi kedvenceknek.
Perec házilag
Hozzávalók (8 nagy perechez):
A tésztához:
- 600 g finomliszt
- 1 tasak szárított élesztő (7 g) vagy 25 g friss
- 2 tk. só
- 1 ek. cukor
- 350 ml langyos víz
- 50 g puha vaj
A főzéshez:
- 2 l víz
- 1 csomag szódabikarbóna
A tetejére:
- durva szemű tengeri só
- Egy tálba mérjük a lisztet, majd a sóval, a cukorral és a szárított élesztővel elkeverjük. Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor a langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd az élesztőt belemorzsoljuk. Hagyjuk felfutni.
- A liszthez adjuk a vizet és a puha vajat. Lisztezett felületre téve rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
- A tálba visszatéve tiszta konyharuhával lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük.
- A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
- A megkelt tésztát nyolc egyenlő méretű darabra vágjuk, majd mindegyikből körülbelül 50 cm-es hengereket sodrunk.
- A rudak két végét megfogva pereceket formázunk belőlük.
- Egy nagy lábasban felforraljuk a vizet, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát.
- A lángot takarékra vesszük, és a perecek mindkét oldalát 30-30 másodpercig főzzük.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifőzött pereceket, megszórjuk mindegyiket durva szemű tengeri sóval.
- Az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.
Kecskesajtos-vajas kekszek
Hozzávalók kb. 100-120 db-hoz:
A tésztához:
- 450 g liszt
- 250 g vaj
- 100 g érlelt kecskesajt (reszelve)
- 2 tk. só
- 1 tojás
- 50 ml natúr joghurt
A tetejére:
- szezámmag, lenmag, felvert tojás
- A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a reszelt sajtot és a joghurtot, majd az egészből könnyen formázható tésztát gyúrunk. (Ha törne, adhatunk hozzá még egy kevés joghurtot.)
- A tésztát ezután gombóccá formázzuk, majd folpackba csomagolva egy órára hűtőbe tesszük.
- Ezután 3-4 részletben kb. 1,5 mm vastagra nyújtjuk, majd derelyevágóval 4×4 cm-es rombuszokra vágjuk.
- A tésztarombuszokat sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, mindegyiket megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezám- vagy lenmaggal, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Mandulás, kék sajtos keksz
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg őrölt mandula
- 20 dkg vaj
- 12 dkg kék sajt
- 1 kk só
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Nem muszáj pihentetni, de nem árt neki.
- Kinyújtjuk egészen vékonyra, épp csak ne látszódjon át, kiszaggatjuk.
- A tetejüket megkenhetjük tojással, és megszórhatjuk ezzel-azzal: mákkal, szezámmaggal, durvára vágott dióval.
- 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
A receptet Kövérné Kalmár Mónika, a Maimoni bloggere készítette.
Még több sós süti az NLCafén:
- 3 pogácsa a hétvégére
- Ezt a receptet ki kell próbálnod! Sokmagvas pogácsa
- Expressz pogácsa 4 hozzávalóval
- Vendégváró sós sütik