A hétköznapi gyors vacsorák is bevethetők, de ha maradt néhány tojás a hűtőben, akkor készítsétek el ez a fantaszikusan finom szuflét, méltó zárása lesz a húsvéti menüsornak. Ha a húsvéti sonka már elfogyott, akkor kerülhet bele bacon is, úgy is nagyon finom lesz. Ha pedig kihagyjátok a sonkát/bacont belőle, akkor tökéletes vega gyors vacsora lesz.
Sonkás tojásszuflé
Hozzávalók:
- 1 evőkanál liszt
- 4 db tojás
- 4 szelet húsvéti sonka vagy bacon
- só, bors
- 3 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 5 dkg reszelt parmezán
Elkészítés
Az apró kockákra vágott sonkát megpirítjuk,majd kiszedjük a kockákat, majd a zsírba beleteszünk egy lapos evőkanál lisztet, elkeverjük. Lassan forraljuk együtt pár percig, míg elkezd színt kapni. Hozzáadjuk a tejszínt és jól kiforraljuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, beleszórjuk a reszelt parmezánt, amivel hagyjuk kihűlni. Közben a sütőt 160 fokra melegítjük légkeverésesen.
A tojások fehérjét és sárgáit különválasztjuk, a sárgákat külön hagyjuk a héjukban. A fehérjéket felverjük majdnem kemény habbá kevés sóval, majd óvatosan, hogy a tojás ne nagyon törjön össze, összekeverjük a parmezános besamelszerűséggel.
A szuflé formákat kivajazzuk, kilisztezzük. Elosztjuk négy részbe a fehér habot, majd mindegyik formának a közepére tesszük a vonatkozó sárgáját és megszórjuk a sonkakockákkal.
5-6 percig sütjük: figyelni kell, ha feljön és megáll a növekedésben, akkor kész, nem érdemes tovább sütni, különben a sárgája nem kocsonyás lesz, hanem megfő teljesen.
Még több gyors vacsora receptje az NLCafén:
- Mit főzzek ma vacsira? Sütőtökös frittatát
- Gyors vacsora: paradicsomleves sajtos falatkákkal
- Sonkás batyu – gyorsan valami finomat vacsorára
- Gyors vacsora: tortillatekercs sült csirkemellel