Gasztro

Empatikusabbak a vegák és a vegánok?

Egy új kutatás szerint a növényi alapú étrendek követői érzékenyebben reagáltak a kegyetlenség megnyilvánulásaira, mint mindenevő társaik.
Empatikusabbak a vegák és a vegánok?

 A válasz talán egyértelműnek tűnik, hiszen rengeteg vegetáriánus és vegán étrendet követő ember meggyőződésből válik azzá. Ami meglepő, hogy egy meggyőződés és egy életmód hogyan tudja befolyásolni az agyi reakciókat.

 Egy közelmúltban végzett kutatásban vega, vegán és mindenevő embereket vizsgáltak MRI segítségével. A résztvevőknek emberi és állati kegyetlenség felvételeit mutatták, miközben azt figyelték, hogy az agyuk melyik területe reagál. A növényi alapon étkezőknek sokkal több esetben aktiválódott az empátiáért felelős rész, különösen az állatkínzást bemutató felvételek megtekintésekor. 

A kérdés, hogy mi volt előbb, a csirke vagy a tojás (vagy az alma vagy a csíra). Hiszen a legtöbb vega és vegán is mindenevőként kezdi, és kevés szülő neveli szigorú vegán szellemben a gyerekét. Sokan a tinédzserkort és a fiatal felnőttkort látják vízválasztónak, és ekkor váltanak életmódot: több vega és vegán is úgy fogalmaz, hogy “mély álomból ébredt”, vagy hogy “kinyílt a szeme”.

A kutatás azonban nem volt széles körű, így további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, a táplálkozás mennyiben befolyásolja az empátia képességét, vagy akár az intelligenciát. 

Forrás: Care2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top