Citromos habos pite
Hozzávalók a tésztához:
- 1 ek. cukor
- fél tk. só
- fél bögre kockákra vágott sótlan vaj
- 1 enyhén felvert tojásfehérje
- 3 ek. hideg víz
- 1 bögre + 2 ek. búzaliszt
- 1,5 tk. ecet vagy citromlé
Hozzávalók a citromos töltelékhez:
- 1 bögre cukor
- 2 ek. sótlan vaj
- 6 nagy tojássárgája
- 1 bögre víz
- 1/4 bögre kukoricaliszt
- fél bögre friss citromlé
a habhoz:
- 3 ek. porcukor
- 1/3 bögre cukor
- 4 nagy tojásfehérje
Elkészítés
Egy előkészítő edénybe összeszitáljuk a lisztet, cukrot és sót, de használhatunk elektromos mixert vagy keverőlapátos háztartási robotgépet is. A feldarabolt vajat hozzátesszük, elkeverjük, amíg már csak apró vajdarabkák látszanak és a keverék egészének halvány sárga színe lesz.
A vizet és a citromlevet összekeverjük, és tésztához adjuk, addig keverjük, míg a tészta teljesen összeáll. A tésztát korong alakúra formáljuk, frissentartó fóliába burkoljuk, és a nyújtás előtt hűtőszekrényben legalább 2 órán keresztül hűtjük. (A tésztát le lehet fagyasztani, így 3 hónapig tárolható.)
A tésztát enyhén lisztezett felületen kerekre kinyújtjuk úgy, hogy a vastagsága kb. másfél centi legyen. Egy 22 cm átmérőjű pite sütőformát enyhén kilisztezünk. A tésztát a formába nyomkodjuk, és 30 percig hűtőszekrényben hűtjük.
A sütőt 200°C-ra melegítjük. A pitetésztát alufóliával beborítjuk, tetejére szárazbabot, nyers rizst vagy erre a célra készült „pitenehezéket”helyezünk. A pitetésztát 20 percig ezzel a nehezékkel a tetején sütjük, ezután ezt az alufóliával együtt eltávolítjuk és további 8-10 percig sütjük a tésztát, míg itt-ott elkezd barnulni. Miután kivettük a sütőből, a tésztát azonnal átkenjük egy kevés tojásfehérjével. (Ettől omlós marad.) A sütő hőmérsékletét 160°C-ra csökkentjük.
A töltelék elkészítéséhez egy közepes lábasban összekeverjük a cukrot és a kukoricalisztet, majd hozzáöntjük a vizet. A keveréket közepesen magas hőmérsékleten rotyogtatjuk és közben habverővel folymatosan kevergetjük. Addig főzzük, míg a keverék besűrűsödik és fényessé válik.
A besűrűsödött keverékből egy bögrényit a tojássárgákra öntünk, majd keverés mellett visszaöntjük a lábosba és még egy percig keverjük. Ekkor hozzáöntjük a citromlevet és addig főzzük, míg a töltelék újra elkezd rotyogni. A lábost levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat, a tölteléket gyorsan beleöntjük a lehűlt pitetésztába (a töltelék ekkor nagyon folyékonynak tűnhet, de amikor lehűl, megszilárdul). A töltelék tetejét frissentartó fóliával lefedjük, hogy megőrizze melegségét. Ekkor hozzáfogunk a hab elkészítéséhez.
A tojásfehérjét és a borkövet mixerrel közepes fordulatszámon habosra verjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot és a porcukrot.
A még forró citromos töltelékről levesszük a fólíát, és a hab felét kanalanként adagolva óvatosan a tetejére helyezzük. A habot egy késsel szétterítjük a tölteléken, úgy, hogy az a teljes felületet betakarja. A maradék habot ennek a tetejére adagoljuk, és a fa-spatulával a habot megemelgetve sok apró csúcsocskát formázunk. A pitét 20 percig sütjük 160°C-on, amíg a hab szépen megbarnul. A pitét szobahőmérsékletre hűtjük, majd hűtőszekrényben még legalább 4 órán keresztül továbbhűtjük.
Még több torta az NLCafé-n:
- 10 torta a torta világnapjára
- A tortadizájn-fesztivál képekben: érdi háziasszony szárnyalta túl a profikat
- Milyen tortát süssünk, a gyerek első születésnapjára?
- Recept: Csokitorta sütőtökkrémmel