Gasztro

Üde torta üde tavaszi hétvégékre

A tavasz hivatalosan is megkezdődött, így eljött az üde, friss, gyümölcsös sütik ideje is. Kezdjük a sort egy isteni citromhabos tortával, ami bár időigényes, minden percet megér.

Citromos habos pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 ek. cukor
  • fél tk. só
  • fél bögre kockákra vágott sótlan vaj
  • 1 enyhén felvert tojásfehérje
  • 3 ek. hideg víz
  • 1 bögre + 2 ek. búzaliszt
  • 1,5 tk. ecet vagy citromlé

Hozzávalók a citromos töltelékhez:

  • 1 bögre cukor
  • 2 ek. sótlan vaj
  • 6 nagy tojássárgája
  • 1 bögre víz
  • 1/4 bögre kukoricaliszt
  • fél bögre friss citromlé

a habhoz:

  • 3 ek. porcukor
  • 1/3 bögre cukor
  • 4 nagy tojásfehérje
Kategóriadesszert
Elkészítési idő140 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Egy előkészítő edénybe összeszitáljuk a lisztet, cukrot és sót, de használhatunk elektromos mixert vagy keverőlapátos háztartási robotgépet is. A feldarabolt vajat hozzátesszük, elkeverjük, amíg már csak apró vajdarabkák látszanak és a keverék egészének halvány sárga színe lesz.

A vizet és a citromlevet összekeverjük, és tésztához adjuk, addig keverjük, míg a tészta teljesen összeáll. A tésztát korong alakúra formáljuk, frissentartó fóliába burkoljuk, és a nyújtás előtt hűtőszekrényben legalább 2 órán keresztül hűtjük. (A tésztát le lehet fagyasztani, így 3 hónapig tárolható.)

A tésztát enyhén lisztezett felületen kerekre kinyújtjuk úgy, hogy a vastagsága kb. másfél centi legyen. Egy 22 cm átmérőjű pite sütőformát enyhén kilisztezünk. A tésztát a formába nyomkodjuk, és 30 percig hűtőszekrényben hűtjük.

A sütőt 200°C-ra melegítjük. A pitetésztát alufóliával beborítjuk, tetejére szárazbabot, nyers rizst vagy erre a célra készült „pitenehezéket”helyezünk. A pitetésztát 20 percig ezzel a nehezékkel a tetején sütjük, ezután ezt az alufóliával együtt eltávolítjuk és további 8-10 percig sütjük a tésztát, míg itt-ott elkezd barnulni. Miután kivettük a sütőből, a tésztát azonnal átkenjük egy kevés tojásfehérjével. (Ettől omlós marad.) A sütő hőmérsékletét 160°C-ra csökkentjük.

A töltelék elkészítéséhez egy közepes lábasban összekeverjük a cukrot és a kukoricalisztet, majd hozzáöntjük a vizet. A keveréket közepesen magas hőmérsékleten rotyogtatjuk és közben habverővel folymatosan kevergetjük. Addig főzzük, míg a keverék besűrűsödik és fényessé válik.

A besűrűsödött keverékből egy bögrényit a tojássárgákra öntünk, majd keverés mellett visszaöntjük a lábosba és még egy percig keverjük. Ekkor hozzáöntjük a citromlevet és addig főzzük, míg a töltelék újra elkezd rotyogni. A lábost levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat, a tölteléket gyorsan beleöntjük a lehűlt pitetésztába (a töltelék ekkor nagyon folyékonynak tűnhet, de amikor lehűl, megszilárdul). A töltelék tetejét frissentartó fóliával lefedjük, hogy megőrizze melegségét. Ekkor hozzáfogunk a hab elkészítéséhez.

A tojásfehérjét és a borkövet mixerrel közepes fordulatszámon habosra verjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot és a porcukrot.

A még forró citromos töltelékről levesszük a fólíát, és a hab felét kanalanként adagolva óvatosan a tetejére helyezzük. A habot egy késsel szétterítjük a tölteléken, úgy, hogy az a teljes felületet betakarja. A maradék habot ennek a tetejére adagoljuk, és a fa-spatulával a habot megemelgetve sok apró csúcsocskát formázunk. A pitét 20 percig sütjük 160°C-on, amíg a hab szépen megbarnul. A pitét szobahőmérsékletre hűtjük, majd hűtőszekrényben még legalább 4 órán keresztül továbbhűtjük.

 

 

“Anna Olson:Sütés” című sorozata Food Networkön látható hétköznaponként 10:00-kor vagy 17:00-kor áprilisban és májusban. Briós, fánk, rétes, kuglóf, gyümölcs- és csokitorta, mind terítékre kerül, hogy a nézők elleshessék a sütés tudományát, és lenyűgözhessék családtagjaikat, ismerőseiket. 

Még több torta az NLCafé-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top