Télen is vannak olyan helyzetek, amikor nincs időnk vagy kedvünk a vacsorával pepecselni, de ilyenkor, amikor végre kiszabadulhatunk a négy fal közül, akkor már tényleg csak valami könnyű, gyors vacsorát érdemes betervezni hétköznap estékre. Jönnek a tavaszi alapanyagok is, elővehetjük – és elő is vettük – a medvehagymás, snidlinges recepteket, és a retekszezont is ki kell használni. Ha pedig a sós gyors vacsorák mellett az édesek is szóba jöhetnek, akkor bármikor össze lehet ütni egy gyors túrógombócot, egy finom amerikai palacsintát vagy akár egy kalácspudingot.
Modenai spagetti
Hozzávalók:
- só
- 1 konzervkukorica
- 500 g spagettitészta
- 2 evőkanál margarin
- 300 ml főzőtejszín
- egy kiskanál méz
- egy filézett csirkemell
- bors
- 0,5 dl fehérbor
- 2 evőkanál olaj
- egy-két kiskanálnyi tubusos gulyáskrém
Elkészítés
A spagettit lobogó forró vízben tedd fel főni. A csirkemellet vágd fel kockákra, és a vaj-olaj keverékén süsd kifehéredésig. Önts alá egy kevés fehérbort, és párold tovább benne. Szórd meg tetszés szerint kukoricával (4-5 evőkanálnyit elbír), majd öntsd rá a főzőtejszínt, keverj bele egy-két kiskanálnyi gulyáskrémet és a mézet. Főzd addig, amíg besűrűsödik. Amikor elkészült, forgasd meg benne a kifőtt és lecsepegtetett spagettit.
Tavaszi saláta csirkemellel
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 1 ek. libazsír
- 2 db újhagyma
- 4 db hónapos retek
- fél citrom leve
- 8 db közepes új burgonya
- 200 g csirkemell
- extra szűz olívaolaj
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 12 db zöld spárga
Elkészítés
A spárgákat megtisztítjuk, alsó, fás részeiket letörjük, a szárakon lévő vastagabb pikkelyeket lefejtjük. A spárgasípokat forrásban lévő, sós-ecetes vízbe dobjuk, és roppanósra főzzük. Ezután leszűrjük, és 3-4 cm hosszú darabokra vágjuk.
A tojásokat a spárga főzővizébe rakjuk, és újraforrástól számítva 6 percig főzzük. Ezután kivesszük, hideg vízzel leöblítjük, megpucoljuk, és félretesszük.
A fokhagyma héját lefejtjük, a gerezdet szétpasszírozzuk. A hagymát finomra aprítjuk. A hónapos retket vékony karikára vágjuk.
Az újburgonyákat megmossuk, alaposan megtöröljük, és mindegyiket 4-5 darabra vágjuk. A csirkemellet 1-2 cm széles csíkokra vágjuk.
Egy serpenyőben felhevítjük a libazsírt, hozzáadjuk a burgonya darabokat, közepes lángon megpirítjuk, majd papírtörlőre szedjük, félretesszük. Ezután a serpenyőben maradt zsiradékban megpirítjuk a csirkemell csíkokat is, majd ezeket is kivesszük, félretesszük.
A serpenyőben maradt zsírhoz egy kevés olívaolajat öntünk, hozzáadjuk az újhagymát és a fokhagymát, majd 1-2 percig pirítjuk.
Közben az összes előkészített hozzávalót tányérokra rendezzük, megszórjuk sóval, frissen őrölt fekete borssal, meglocsoljuk a fél citrom levével, végül a hagymás zsiradékkal, és azonnal tálaljuk.
Petrezselymes bulgursaláta mazsolával
Hozzávalók:
- 1 kiskanál só
- 1 maroknyi mazsola
- 2 csokor petrezselyem
- 60 ml olívaolaj
- 4 db paradicsom
- 60 ml citrom leve
- 2-3 szál újhagyma
- 10 dkg bulgur
Elkészítés
Szeleteljük fel a petrezselymet, karikázzuk fel az újhagymát, vágjuk apró kockákra a paradicsomot. A bulgurt öntsük fel kétszer annyi vízzel, és főzzük puhára. Egy tálba öntsük át a megfőtt bulgurt, hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a hagymát, a petrezselymet, és a paradicsomot. Ízesítsük csipetnyi sóval. Locsoljuk meg olajjal és citromlével, majd szórjuk rá a mazsolát.
Fehérboros-rozmaringos csirkecomb
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 4 db csirkecomb
- köretnek karfiol
- köretnek brokkoli
- 3 szál rozmaring
- ízesítéshez citrom
- 0,5 dl olívaolaj
- 1 dl tejszín
- ízesítéshez őrölt bors
- köretnek sárgarépa
- 5 dl (olaszrizling) fehérbor
- 3 dl húsleves
Elkészítés
A csirkecombokat félbevágjuk, és besózzuk. A rozmaringot leszárazzuk, kissé összeaprítjuk. Magas falú serpenyőben olajat forrósítunk, és beletesszük a combokat. Hirtelen megpirítjuk mindkét felét. Ha szép barnák a combok, megszórjuk a rozmaringgal, egyszer átpirítjuk, és felöntjük a borral. 2-3 dl húslevet öntünk rá, lefedjük, és lassú tűzön puhára pároljuk. Nagyon kevés cukorral, fehér borssal és pár csepp citromlével ízesítjük. Miután megpuhultak a combok, a tejszínnel összeforraljuk. A zöldségeket külön vízben félpuhára főzzük, és a csirkecombokhoz keverjük.
Tipp: nagyon jól megy hozzá a gomba és a paradicsom is, bátran variálhatjuk a zöldségeket!
Tonhalkrémes tortillatekercs, paradicsom salsával
Hozzávalók 2 főre:
- 1-2 csipet só
- 4-5 szem olívabogyó
- 4-5 szem kapribogyó
- 120 g tonhalkonzerv
- 4-5 levél jégsaláta
- 1 db kaliforniai paprika
- 2 evőkanál majonéz
- 2 szál újhagyma
- 1 gerezd citrom leve
- 1 db szárzeller
- 1 csipet őrölt bors
- kisebb csokor petrezselyemzöld
- 4 db 20-22 cm átmérőjű tortillalap
Salsa:
- fél fej lila hagyma
- 1 evőkanál koriander
- 1 db chili paprika
- köretnek jégsaláta
- 1 doboz paradicsomkonzerv
- 1 gerezd lime leve
Elkészítés
Az alapkrémhez a saláta és a paprika kivételével az össze alapanyagot keverőtálba tesszük, és összeforgatjuk. Ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, és ha előre dolgozunk, lefedve a hűtőbe tesszük. A salsát is előre elkészíthetjük. Egy másik keverőtálban összeborítjuk az összes hozzávalóját és összekeverjük. Fogyasztás előtt a tortillalapok mindkét oldalát 4-5 másodpercre nyílt láng fölé tartjuk. Ezzel lágyítjuk, és átmelegítjük. Ha villanylapunk van, akkor serpenyőt hevítünk, és ugyaezt elvégezzük benne, zsiradék nélkül. Kiterítjük a lapot, megkenjük a krém negyedével. Salátát szórunk rá, rátesszük a paradicsomot, uborkát, paprikacsíkokat, és szorosan feltekerjük. A salsával és friss salátával tálaljuk.
Langyos burgonyasaláta fűszeres csirkemellel
Étel:
- 0,5 dl olaj
- fél kávéskanál kakukkfű
- 0,5 kg csirkemell
- 1 csipet fűszerpaprika
- késhegynyi chili paprika
- 0,4 kg burgonya
Dresszing:
- fél csokor petrezselyemzöld
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- fél db citrom leve
- fél kávéskanál mustár
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180-190 fokra. A burgonyának tegyünk fel vizet melegedni, ha felforrt, tegyünk bele fél teáskanál sót és főzzük puhára. Lefedve a forrástól számítva 8-10 perc. Vigyázzunk, hogy ne főjön szét, maradjon harapható. Közben a fél deci olajat keverjük össze a paprikával, friss zöld fűszerrel, csilivel és forgassuk meg benne a filéket. Egy vastag falú serpenyőt (lehetőleg olyat, amit betehetünk a sütőbe) forrósítsunk fel, csepegtessünk rá pár csepp olajat és 2-3 perc alatt süssünk rá kérget. Kanalazzuk rá a maradék fűszeres pácot és tegyük be sütőbe 13-14 percre. A dresszinghez egy nagyobb keverőtálban (amibe a burgonyasaláta elfér) keverjük el a citromlevet a mustárral. Ezután csepegtessük hozzá az olajat, miközben folyamatosan keverjük. Sózzuk, borsozzuk. Borítsuk rá a burgonyát, szórjuk meg a petrezselyemmel, és óvatosan forgassuk össze. Langyosan, a frissen kisült csirkemellel tálaljuk.
Fűszeres sült brokkoli baconös tejföllel
Hozzávalók:
- fél kavéskanál só
- 1 doboz tejföl
- 4-5 szelet bacon
- 1 dl olaj
- késhegynyi fűszerpaprika
- ízlés szerint chili paprika
- 1 db brokkoli
- fél kávéskanál currypor
Elkészítés
A sütőt elmelegítem 220 fokra, közben egy keverőtálban összekeverem az olajat a fűszerekkel. A brokkolit beleborítom egy nejlonzacskóba, ráöntöm a fűszeres olajat, és alaposan összerázom. Sütőpapírral kibélelt tepsire borítom, a vágási felülettel lefelé fordítva. 18-20 perc alatt készre sütöm. A bacont felkockázom és egy serpenyőben ropogósra sütöm. Leitatom a zsírját, hagyom hűlni, majd összekeverem a tejföllel. Együtt fogyasztom. Köretnek is kiváló.
Rukkola saláta fetával és kenyérrel
A salátához:
- 1 db paradicsom
- 1 db kápia paprika
- 1 db uborka
- 10 dkg feta
- 4 ek. fehérborecet
- 10 dkg rukkola
- 6 ek. olaj
- csipetnyi só
Elkészítés
A zöldségeket megmossuk, előkészítjük. A paradicsom csumáját kivágjuk, és felkockázzuk, a paprikát és az uborkát szintén kockára vágjuk. A rukolával elkeverjük. Az öntetet botmixerrel elkeverjük, majd a salátával szintén elkeverjük. A fetát rámorzsoljuk, a kifliket megpirítjuk a salátához. TIPP: ha nem böjtölünk, ehetjük több kenyérrel, így a toszkán kenyérsalátát, a panzanellát készítjük el. Kenyér, uborka, paradicsom, fokhagyma, lila hagyma és az öntet (lsd. a receptben). Bekever, pihentet fél órát, majd elfogyaszt.
Medvehagymás gerslirizottó, retekkel és karalábéval
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 ek. olívaolaj
- 2 retek
- 3 bögre alaplé
- 4 ek. mascarpone
- 1 karalábé
- 1 bögre gersli
- fél csokor medvehagyma
Elkészítés
Egy lábast felmelegítünk, beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk az előzőleg átmosott gerslit. Átforgatjuk, majd felöntjük a folyadékkal. Közepes lángon addig főzzük, míg a folyadék majdnem teljesen elfogy alóla, de ha átkeverjük, szottyos. Ekkor lehúzzuk a lángról, belekeverjük a mascarponét, hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát, majd almareszelővel belereszeljük az előzőleg megmosott, megtisztított karalábét és retket. Sózzuk, borsozzuk, megesszük.
Zöldséges-csirkesonkás rétes
Hozzávalók 2 rúdhoz:
- a rétes megkenéséhez 1 tojás
- a lapok megkenéséhez 1 dl olaj
- 1 csomag (6-8 lap) réteslap
Hozzávalók a töltelékhez:
- só
- 4 ek. olaj
- bors
- 1 dl tejszín
- 5 dkg trappista sajt
- 2 ek. étkezési keményítő
- 45 dkg vegyes, kockára vágott (lehet mirelit is) zöldség
- 15 dkg csíkokra vágott csirkesonka
Elkészítés
Az olajon megpároljuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, a tejszínnel felöntjük, és ha már elég puha, egy kevés vízzel elkevert keményítőt adunk hozzá. Ez azért kell, mert a zöldség valószínűleg majd levet enged a pároláskor – ha nem engedne, nyugodtan hozzáönthetünk 1 dl vizet.
Ezután belekeverjük a lereszelt sajtot és a sonkacsíkokat, majd az olajjal megkent réteslapokra tesszük a tölteléket (3-4 lapra a felét). Feltekerjük, megkenjük tojással, esetleg megszórjuk olajos magvakkal. 170-180 fokos sütőben pirosra sütjük.
Túrólepény
Hozzávalók:
- 2 ek. liszt
- 1 mokkáskanál só
- 25-30 dkg túró
- 1 db tojás
- 1 ek. zsemlemorzsa
- 6-8 dkg búzadara
Elkészítés
1. Minden hozzávalót egy tálba mérünk és kézzel összegyúrjuk. Ha nagyon ragad, akkor adunk még hozzá búzadarát és/vagy zsemlemorzsát, esetleg lisztet. Kb. 10 percig állni hagyjuk.
2. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, a masszából gombócokat formázunk, ellapítjuk tenyérrel, és a serpenyőbe tesszük. Mindkét oldalukat pirosra sütjük. (Kb. 4-5 cm átmérőjű lepénykék lesznek.)
Salátával, friss zöldségekkel, chutney-val, vagy akár magában is ehetjük.
Tipp: zöldfűszerekkel is feldobhatjuk.
Zöldségkrémleves zöldfűszeres túrógombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
- ízlés szerint só
- 2 zsenge karalábé
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 liter zöldség alaplé
- 8 levél zsálya
- 2,5 dl főzőtejszín
- 3 szál újhagyma
- 20 dkg zöldborsó
- 4 ek vaj
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 4 szál (30 dkg) zsenge sárgarépa
- fél dl száraz fehérbor
- 3 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint fehérbors
A gombóchoz:
- 25 dkg túró
- 1 nagy tojás
- fél csokor snidling
- 3,5 dkg búzadara
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk, a répát, karalábét feldaraboljuk, a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk.
2 evőkanál vajat melegítünk egy serpenyőben, beledobjuk az aprított zöldségeket és a zöldborsót, hozzáadjuk az aprított petrezselyem felét és a zsályát, sózzuk. Felengedjük a fehérborral, amikor elpárolgott az alkohol, felöntjük a zöldségalaplével vagy vízzel, ízesítjük a római köménnyel, majd addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.
Az egészet összeturmixoljuk, utána megmelegítjük a tejszínnel és a maradék 2 evőkanál vajjal, de már nem forraljuk. Ha kell, sózzuk.
A gombóchoz a túrót összekeverjük a búzadarával, a tojással, a vágott snidlinggel, a maradék aprított petrezselyemmel és sóval, végül lobogva forró sós vízben kifőzzük. Miután feljön a víz színére, még 3-4 percig főzzük, aztán leszűrjük. Ezt kínáljuk levesbetétként a krémleveshez.