Gasztro

Csináld magad salátaöntetek Jamie Oliver konyhájából

Jönnek a friss zöldségek, és velük együtt a salátaszezon. Ha pedig saláta, akkor fontos, hogy legyen néhány tökéletesen működő salátaöntet a tarsolyodban, amit álmodból felébresztve is bármikor össze tudsz állítani. Mert még egy jó saláta is hamar unalmassá válhat, ha csak egyféle öntetből áll a repertoárunk.

A tökéletes salátaöntet elkészítéséhez négy ember szükségeltetik: egy bölcs, aki a sót, egy fösvény, aki az ecetet, egy tékozló, aki az olajat adja hozzá, és végül kell egy őrült is, aki a fenti hozzávalókat összekeveri.” (olasz közmondás)

A saláta titka a friss zöldség és a jól eltalált öntet, amit a legjobb, ha magunk készítünk el tartósítószer-mentesen. Elég egyszer nekiállni, és kikeverni a megfelelő arányokat, mivel hetekig eláll egy befőttesüvegben, utána csak elő kell kapni, és meglocsolni vele a zsenge leveleket. 

A klaszikus vinaigrette titka

A vinaigrette a legegyszerűbb salátaöntet, egy rész borecet, három rész olívaolaj, só és frissen őrölt bors keverékét jelenti, és bármilyen nyers vagy párolt zöldség ízével nagyszerűen harmonizál. 

  • A hozzávalókat só, bors, ecet és olaj sorrendben érdemes összekeverni, így a só azonnal feloldódik.
  • A keverés folyamatát gyorsíthatjuk, ha az összetevőket egy befőttesüvegbe rakjuk, az üveget lezárjuk, és néhány másodpercig rázzuk.
  • A jó minőségű ecet és olaj legtöbbször nem is kíván más ízt maga mellé, de mivel a változatosság gyönyörködtet, gazdagíthatjuk a dresszingünket zöld fűszerekkel (ezeket csak a végén adjuk hozzá), mustárral, kevés cukorral, mézzel, finomra aprított mogyoróhagymával, fokhagymával, szardellával, joghurttal, nyers vagy főtt tojással, csípős paprikával stb.
  • Sőt magát az ecetet is vegyíthetjük, de akár le is cserélhetjük citrom-, narancs- vagy paradicsomlére, esetleg friss gyümölcspürére (mondjuk eperre, passiógyümölcsre). Mivel ezek savtartalma az eceténél alacsonyabb, a harmonikus íz eléréséhez a gyümölcslé vagy püré arányát az öntetben növelni kell. 

 

Így dobd fel a salátádat!

Kezdő salátázók kedvenc salátaöntete



Kezdő salátázókat is levehetünk a lábukról ezzel az olaszos öntettel, amit egyébként a The Kitchn nevű, főzéssel és konyhatervezéssel foglalkozó netes magazin szerzője hosszas kísérletezés után írt le. Jó, ha mindig van belőle otthon, mert a saláták mellett csirkehús pácolásához vagy grillezett zöldségek ízesítéséhez is használhatjuk. 

A legfinomabb salátaöntet

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál (finomra vágott) kaliforniai paprika
  • 0,6 dl fehérborecet
  • 1 teáskanál méz
  • negyed teáskanál majoranna
  • csipet (őrölt) chili paprika
  • negyed teáskanál oregánó
  • 2,5 dl olívaolaj
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál (finomra vágott) vöröshagyma
  • 2 teáskanál dijoni mustár
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés


Öntsük egybe a hozzávalókat egy jól záródó befőttesüvegben, és rázzuk fel jó alaposan, vagy egy tálban is kikeverhetjük habverővel, amíg szépen össze nem áll. Mártsunk bele egy salátalevelet, és kóstoljuk meg, hogy még igazíthassunk az ízesítésen, ha megkívánja. 

Jamie Oliver kedvenc salátaöntetei

Jamie Olivernek is megvannak a maga tippjei a tökéletes salátához, melynek első és legfontosabb tényezője az, hogy minél jobban szárítsuk meg a salátaleveleket, mert csak akkor fogja jól átjárni őket az öntet. Vannak már erre egyszerű kütyük is, de ha neked pont nincs salátacentrifugád, akkor se ess kétségbe, anélkül is meg lehet szárítani a salátát, csak kicsit időigényesebb.

3 dolog, amit Jamie nem győz hangsúlyozni a salátákkal kapcsolatban:

  • A salátaöntetben lévő olaj és savak miatt a szervezeted sokkal könnyebben tudja feldolgozni a salátában lévő tápanyagokat, ezért még akkor is érdemes egy egyszerű, semleges ízű öntetet készíteni, ha egyébként öntet nélkül is megennéd a salátát.
  • A kevesebb gyakran több – ne fojtsd bele a salátádat az öntetbe!
  • Mindig csak közvetlenül tálalás előtt locsold rá a salátára az öntetet.

Természetesen Jamie is mindig a fenti alap vinaigrette-receptből indul ki, és bár milliónyi receptjéhez változatos salátaönteteket használt már, van 4 olyan receptje, amit mindenképpen érdemes elkészíteni és a hűtőben tartani.

Francia öntet: 

  • 1/4 gerezd fokhagyma finomra aprítva
  • 1 kk. dijoni mustár
  • 2 ek. fehér vagy börösborecet
  • 6 ek. extra szűz olívaolaj
  • egy csipetnyi tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors

Joghurtos öntet:

  • 6 ek. natúr joghurt
  • 2 ek. fehér- vagy vörösborecet
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • egy cspietnyi tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors

Citromos öntet:

  • 6 ek. extra szűz olívaolaj
  • egy csipetnyi tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 citrom facsart leve

Balzsamecetes öntet:

  • 6 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2 ek. balzsamecet
  • egy csipetnyi tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors

Na jó-jó, de mi legyen a salátában?

  • Legyen benne egy kis zöld szín: rukola, lollo rosso, fejes saláta, jégsaláta, endívia, kígyóuborka, brokkoli, kelbimbó, kínai kel.
  • Egy kevés idényzöldség: hónapos retek, póréhagyma, reszelt sárgarépa, paprikadarabok.
  • Legyen benne ropogtatnivaló: szezámmag pirítva, natúr mogyoró, dió vagy napraforgómag.
  • Legyen benne valami pikáns: aszalt gyümölcs, friss gyümölcs, mazsola, csemegekukorica, koktélparadicsom.
  • És legyen rajta “feltét”: grillezett sajt, grillezett csirke, koktélrák, kagyló, tonhalkonzerv, friss kecskesajt, mozzarellagolyók, pulyka- vagy csirkesonka.
 

 

Még több saláta az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top