A házi sajt készítése nem is olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre gondolnánk. Érdemes kipróbálni, és ha egyszer elkészül az első házi sajt, onnantól kezdve kinyílik a világ, úgy variáljuk az ízeket, ahogy csak szeretnénk.
Így készül a házi sajt
Hozzávalók:
- 2 liter tej
- 2 ek. jó minőségű, 6%-os alma- vagy fehérborecet
- 2 ek. só
A tejet tegyük fel a tűzre, és amikor forr, rakjuk bele a 2 evőkanál ecetet, valamint 2 evőkanál sót, amire a tej összeugrik. Amíg teljesen be nem csomósodik, lassú tűzön kevergessük, majd öntsük le róla a savót, és a megmaradt túrót rakjuk bele egy tiszta vászonba. Az egészet tekerjük össze, nyomjuk ki belőle a benne maradt levet, savót, és legalább 1 órán át hagyjuk lógatva csöpögni. Ezután tegyünk rá egy súlyt, hogy sajt formájúra nyomódjon össze, és 1-2 órán át hagyjuk így. Máris kész a finom, friss házi sajtunk, amely önmagában is nagyszerű étel, de salátákhoz is ajánlom.
A fűszerek variációja végtelen. Még a kicsöpögtetés előtt kell belekeverni őket a levéről leöntött túróállagú masszába. Csináltam már fokhagymás sajtot (2 literhez mehet 3-4 gerezd lereszelt vagy átnyomott fokhagyma), snidlingest, korianderest, őrölt borsosat, rozmaringosat, bazsalikomost és kaprost. De készíthetjük citromfűvel, lestyánnal, oregánóval, kapribogyóval vagy az általunk kedvelt – és természetesen a sajthoz illő – fűszerrel, esetleg fűszerek keverékével. Kínálhatjuk pékáruval, magában olívabogyóval, paradicsommal, friss zöldségekkel.
Készíthetünk krémes sajtgolyókat is! Natúr joghurthoz egy kis tejszínt adunk, elkeverjük, majd tiszta gézen/konyharuhán lecsöpögtetjük 2 napon át. Ezt is ízesíthetjük zöld fűszerekkel, elkeverhetjük sültpaprika-krémmel és dióval, vagy kigombócozhatjuk, és marináddal nyakon öntve ajándékba is adhatjuk
Sajtkészítés magas szinten
Ha pedig szeretnél profi sajtkészítő lenni, arra is van lehetőség. A sajtkészítés egy bárki által megtanulható szakma, ha imádsz kísérletezni, új ízeket felfedezni, vagy ha éppen a kézműves sajtok a gyengéid! Persze, az sem árt, ha elhívatott vagy, és van energiád végigkísérni a több órás munkafolyamatokat!
De miért is jó házilag készíteni a sajtot? Egyrészt, mert így tudod, hogy miből van. Egészséges alapanyagokkal dolgozhatsz, amelyeket te választasz ki, szerzel be. Az üzletekben kapható sajtok egy része sok olyan adalékanyagot tartalmazhat, amelyre nincs szüksége a szervezetednek. Ha tudod, honnan származik a tej, biztos lehetsz a minőségben is. Érdemes tehát egy kis kutatómunkát végezni, és találni egy olyan gazdaságot vagy piacot a közelben, ahol friss, házi tejet vásárolhatsz.
2. A tej tárolása 5-6 °C fokon történjen!
3. A hűtőlánc ne szakadjon meg! Ez annyit jelent, hogy a tejnek a vásárlás után minél hamarabb a hűtőbe kell kerülnie, vagyis ne utaztassuk át a városon.
4. Fogyasztás előtt mindig forraljuk fel a nyers tejet.
5. Nagyon tiszta porcelán- vagy üvegedényben tároljuk!
“Ha Te magad készíted a sajtot, annyifélét próbálhatsz ki, amennyit csak szeretnél, szokatlan és izgalmas ízekkel, fűszerekkel, és ha elég gyakorlatot szereztél egy sajtkészítő tanfolyamon, különféle technológiákkal is kísérletezhetsz” – árulta el Lázár Imre, a Focus Oktatóközpont vezetője. Ráadásul nem kell ezentúl azon törnöd a fejed, hogy mit adsz ajándékba a szeretteidnek. A kézműves sajt olyan meglepetés, ami garantáltan sikert arat szinte mindenkinél, ráadásul – a sokadik doboz bonbonnal ellentétben – biztosan elfogy. “Ha több sajtot készítesz, mint amennyit elfogyaszt a család, el is cserélheted más kézműves termelőkkel, ha pedig a sajtkészítés több, mint hobbi, vállalkozást is indíthatsz.” A tanfolyamon az Élelmiszeripari vállalkozások működtetése nevű modulban sok hasznos gyakorlati ismeretet szerezhetsz arról, hogyan indítsd el a saját céged.
Lássunk még két egyszerű receptet!
Újhagymás tehéngomolya
Hozzávalók:
- 8 dkg só
- 0,5 dl (10 %-os) ecet
- 2 l (házi) tej
- 5-6 szál újhagyma
Elkészítés
A tejet elkeverjük a sóval, takaréklángon, folyamatos kevergetés mellett
20 percig melegítjük, forrnia nem szabad. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne az ecetet, majd 20-25 percig állni hagyjuk, ekkor túrósodni kezd a tej. Konyharuhával vagy nagyméretű steril gézlappal kibélelünk egy nagy szűrőt, óvatosan beleöntjük a túrósodott tejet, nagyon óvatosan kinyomkodjuk a savót. A megpucolt újhagymát apróra daraboljuk, elkeverjük a túrómasszával. A konyharuha széleit összekötjük, átszúrunk rajta egy fakanalat, majd az egészet úgy támasztjuk meg egy tálban, hogy az alja ne érjen a tál aljához. 2-3 napon keresztül hagyjuk magától csöpögni hűvös helyen, időnként leöntjük alóla a lecsöpögött savót. A savót kelt tészták készítésénél felhasználhatjuk.
155 kcal/adag (8 adag esetén)
Tejszínes-fokhagymás krémsajt
Hozzávalók:
- 3 csapott kávéskanál só
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejszín
- 50 dkg natúr joghurt
Elkészítés
A tejszínt elkeverjük a joghurttal. A fokhagymát egészen apróra zúzzuk, a tejszín és a joghurt keverékéhez adjuk, megsózzuk. Egy mély tálat kibélelünk konyharuhával (tehetjük először szűrőbe), és beleöntjük a joghurtot. Szorosan összekötjük a konyharuha széleit, a csomónál átszúrunk rajta egy fakanalat, majd a fakanalat egy tál szélére rakjuk úgy, hogy a rajta lógó gömböc alja ne érjen a tál aljába. Hűtőbe tesszük csöpögni, és másfél nap után nagyjából 20 dkg kenhető krémsajtot kapunk.
Tipp
A natúr krémsajtot erre a célra rendszeresített tüllön vagy más finom szövésű anyagon keresztül szűrhetjük, csöpögtethetjük.
Még több sajt az NLCafén:
- Lépésről lépésre: így készül a házi sajt
- Így készül a legfinomabb sajtos-tojásos melegszendvics
- Grillezett sajtos szendvics egyszerűen, gyorsan
- Egyszerű pogácsa sajtos meglepetéssel