Otthon

Vilcsi Sajtműhely: így boldogul egy 28 éves sajtkészítő anyuka

Lendvai Viola 28 éves édesanya, aki családi gazdaságban, sajtkészítőként áll helyt a mindennapokban. Saját műhelyében készít finomabbnál finomabb sajtokat. Hány nap alatt készül el a parenyica? Milyen ízesítésű sajtokat készít? Melyik az abszolút kedvenc? Többek között ezekről is beszélgettünk!

Sopron mellett egy nagyon pici faluban, Ivánban nőttem fel. Már 6 éve lakom Budapesten, de amikor csak tehetem, beülök a kocsiba és hazamegyek. Mindig elcsodálkozom, hogy otthon mennyire más minden: kiszámíthatóbbak a mindennapok, nincs nyüzsgés, és igen, ez egy olyan hely, ahol a boltban dolgozóknak is jár az ebédszünet.

Egy fiatal pár családi gazdasága a 21. században

Mivel nem lettem boltos, postás, óvónő, de még csak fodrász és műkörmös sem, így újságíróként kilógok az otthoni szakmák sorából. Ha Ivánban vagyok, a többség távolságtartóan méreget, számukra teljesen idegen az én világom. Ezen picit elgondolkodtam, és rájöttem, hogy én is találok a faluban élők között olyanokat, akiknek a szakmája számomra is érdekes és újdonság. Ilyen például Lendvai Viola, Vilcsi világa, akivel ugyan egyidősek vagyunk, mégis tejesen más pályán mozgunk.

Zoli, Vilcsi és két és fél éves kislányuk, Sára
Zoltán, Vilcsi és két és fél éves kislányuk, Sára – fotó: dr. Nagy Attila

Így működik a Vilcsi Sajtműhely

Vilcsi és Zoltán családi gazdaságot működtet, ahol Vilcsi mint kistermelő dolgozik, egészen pontosan finomabbnál finomabb sajtokat készít. A munkamegosztás rém egyszerű a családon belül: van egy kis “birtokuk”, ahol a szürkemarhák, lovak mellett teheneket is tartanak. Vilcsi párja, Zoltán feladata többek között a fejés, hogy aztán Vilcsi a frissen fejt tejből sajtot készítsen a saját műhelyében, amit otthon, a pincében alakítottak ki számára. Megmondom őszintén, rákérdeztem, hogy készül el a sajt, de körülbelül a harmadik lépésnél elvesztettem a fonalat, pedig Vilcsi nagy lelkesedéssel mesélte. “Ötven liter tejből körülbelül 5 kiló sajt készül. Készítek gomolyát, parenyicát és krémsajtot is, különféle ízesítésekkel, van snidlinges, medvehagymás, lila hagymás, fokhagymás, köményes, természetesen füstölt és natúr változatban is. A krémsajtot natúr, magyaros és hagymás ízesítéssel készítem” – meséli Vilcsi, aki hozzátette, hogy a gomolyának 7-10 nap is kell, mire elkészül, a többi sajtnak elég 4 nap. Aztán itt egy picit félbeszakadt a beszélgetés, ugyanis Vilcsiék két és fél éves kislánya, Sára, aki a beszélgetés közben anyukája ölében ült, közbeszólt, hogy álmos. Vilcsi felpattant és elvitte aludni a gyerkőcöt. Nem telt el sok idő, Viola ismét ott termett velem szemben és mesélt tovább: “A parenyicát és a lila hagymás gomolyát szeretik a legjobban, mindkettő nagy kedvenc” – mondta, majd hozzátette, hogy szeretné minél szélesebb körben árulni sajtjait, újabban termelői piacra is kijár.

Vilcsi csodaszép és rettentő finom sajttála
Vilcsi csodaszép és rettentő finom sajttáljai – fotó: Vilcsi Sajtműhely/Facebook
Gomolya és paranyica sajtok különféle ízesítésekben
Gomolya és parenyica sajtok különféle ízesítésekben – fotó: dr. Nagy Attila

Jó volt beszélgetni, jó volt Vilcsi világát megismerni, és azt már biztosan állíthatom, hogy Viola sajtjai rettentő finomak, komoly függőséget okoznak.

Vilcsi munkában a sajtműhelyben
Vilcsi munkában a sajtműhelyben – fotó: dr. Nagy Attila

Olvass még több cikket sajt témában itt a NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top