Hollandiában, egy családi farmon a világon elsőként készítettek sertéstejből sajtot, mely drágább, mint a világ mindeddig legdrágábbként számon tartott sajtja, a szerb Pule szamársajt.
A sertéssajt előállítása különösen macerás, mivel a kocákat nagyon nehéz megfejni. A sertések ugyanis csak kétóránként, nagyjából 30 másodpercig bocsátanak ki magukból, alkalmanként nagyjából 100 milliliter tejet.
A holland farmon egy mindössze félkilós sajtot tudtak készíteni, ennek az egyik felét megtartották, a másikat pedig egy magát nyilvánosan megnevezni nem kívánó vevő vásárolta meg. A sajtért kapott pénzt egy rákos gyermekeket segítő jótékonysági szervezetnek ajánlották fel.
Az ötletgazda, Erik Stenink elmondta: egyszeri próbálkozásnak szánták a sertéssajtot, de ha valaki kifejezetten megrendeli tőlük és kifizeti az árát, akkor hajlandóak elkészíteni újra.
Még több sajt az NLCafén:
- Nem ördöngösség: trappista sajt házilag
- Elképesztő: szénből készítenek sajtot
- Mennyei hűsítő sajttorták sütve és sütés nélkül