A házilag készített lekvárok csak finomabbnak lehetnek a boltban kaphatóknál. Nem beszélve arról, hogy pontosan tudod, milyen alapanyagokat, tartósítószereket használsz fel a befőzéshez. A lekvárfőzési naptár szerint az első gyümölcs az eper. Használd ki az eperszezont, és készíts velünk házi eperlekvárt, mutatjuk a részleteket.
A házi eperlekvár receptjének hozzávalói
- 1,5 kg eper
- 65 dkg cukor
- 1 citrom kifacsart leve
- 1 mokkáskanálnyi pektin
Így készíthetsz eperlekvárt házilag
A házi eperlekvár elkészítéséhez a gyümölcsöt alaposan mosd le, majd csöpögtesd le róla a vizet. Aprítsd fel, öntsd tűzálló edénybe és szórd rá a cukrot. Legalább 30 percet hagyd állni.
Közben alaposan mosd el a befőttesüvegeket, vagy forró vízben főzd ki a kupakokkal együtt.
Lassú tűzön, óvatosan kevergetve kezdd el főzni az eperlekvárt. Ha nem is folyamatosan, de gyakran megkevergetve a forrástól számítva legalább 30 percig főzd, de addig mindenképpen, amíg az eper levet ereszt, a cukor pedig teljesen feloldódik. Burgonyanyomóval pépesítsd a lekvárt.
Továbbra is lassú tűzön főzd még 15 percet. Ha szükséges, kanállal óvatosan szedd le a befőzés során keletkezett habot. Öntsd bele a citromlevet, majd keverd el a lekvárban a pektint is. Vedd le az eperlekvárt a tűzről, és még forrón szedd a befőttesüvegekbe. Erősen csavard rá a kupakokat, fordítsd az üvegek fejre, hagyd 10-15 percet állni. A házi eperlekvárt hagyd teljesen kihűlni. Ezt követően máris fogyasztható.
NLCafé-tipp: a lekvár tartósítószer nélkül is befőzhető. Ez esetben a felbontástól számított egy héten belül érdemes elfogyasztani a lekvárt.
További eperlekvárreceptek az NLCafén
- Befőzés: így készíthetsz mindenmentes eperlekvárt
- Ennél egyszerűbben talán nem is lehet eperlekvárt főzni
- Befőzőautomatával is készíthetsz eperlekvárt
- Hogy készül a legfinomabb eperlekvár? Kérdezd a fórumozókat
Fotó: Pinterest