120 éve hódít a hamburger
A 19. és a 20. század fordulójára teszik az általunk is ismert hamburger megjelenését, amelyet eleinte nem zsömlében, hanem két pirítós kenyér közé téve szolgáltak fel. A népszerű étel az első világháború után egészült ki az Egyesült Államokban az Európából származó hasábburgonya fogyasztásával.
Magas csecsemőhalandóság szülte a tápszert
A 19. században Svájcban magas volt a halálozási arány azok között a kisbabák között, akiket édesanyjuk nem tudott szoptatni, és nem állt rendelkezésre megfelelő táplálék. A kort jellemző súlyos problémával az akkoriban gyógyszerészként dolgozó Henri Nestlé is szembesült, és 1867-ben kifejlesztette a modern csecsemőtápszer elődjét, amelyet a gyerekek újszülött kortól képesek voltak megemészteni.
Konzervek lettek a városi lét zálogai
A 19. század második felében gyárak új lakók tömegeit vonzották a városokba. A városi lakásokban, kicsi udvarokban az élelmiszer-önellátás nem volt lehetséges – ekkor jelentek meg az élelmiszerboltok. A könnyebb szállítás, hosszabb eltarthatóság praktikus szempontjai hívták életre az üvegekben, dobozokban tartósított zöldségek, gyümölcsök, húsáruk készítését, azaz így született meg a konzervgyártás.
A vendégmunkások voltak a girosz nagykövetei
Az élelmiszer-kereskedelem kialakulásával nemcsak az egyes régiók, hanem az egész világ terményei elérhetővé váltak a kontinensen. Az 1950-es évektől aztán a nemzetek ételei is vándorolni kezdtek: a Nyugat-Európába költöző vendégmunkások, bevándorlók révén a pizza, a girosz, a kebab vagy a stilizált ázsiai ételek mindenütt ismertté váltak, mára, a globalizálódó világban a thai, az indiai, a vietnami vagy a mexikói konyha is meghódította Európát.
Kávétúltermelésből lett a Nescafé
Míg rövidesen az okozhat problémákat, hogy nem terem elég kávé a növekvő igényeknek megfelelően, addig az 1930-as években éppen az jelentett gondot, hogy túlságosan sok termett belőle. A Nestlé kutatói a brazil kormány kérésére kezdtek el dolgozni egy olyan kávé megalkotásán, amely hasznosítja a többlettermelésből származó kávémennyiséget és hosszú ideig eltartható, megőrizve a kávé minőségét.
Az első ember, aki az űrben evett
Nem csak az első amerikai volt, aki megkerülte a Földet, John Glenn volt egyben az első ember, aki az űrben evett 1962-ben a Friendship 7 fedélzetén. Kocsonyás állagú almaszószt, spagettit és marhasültet falatozott.
Egy kisfiú véletlenül találta fel a pálcás jégkrémet
Mindössze 11 éves volt Frances William Epperson, amikor egy véletlen folytán feltalálta a jégkrémet. 1905-ben történt, hogy a kis Frank házuk teraszán felejtette éjszakára édes üdítőitalát, sőt, figyelmetlenségből még a keverőpálcát is benne hagyta. Ám aznap különösen hideg volt az éjszaka, így a pálca belefagyott az üdítőbe. Először barátaival és családjával osztotta meg felfedezését, felnőttként azonban már üzleti lehetőséget is látott benne, ezért 1923-ban levédette szabadalmát.
A radartechnológiának köszönhető a mikrosütő
Percey Spencer éppen egy radarállomás felépítésén dolgozott, amikor egy véletlen folytán felfedezte, hogy a mikrohullámú sugárzás az ételek felmelegítésére is alkalmas. Egy működő radar közelében azt vette észre, hogy a táskájában lévő csokoládé olvadni kezdett. Rájött, hogy a radar által kibocsátott mikrohullámú sugarak olvasztották meg a csokoládét. Az első étel, amit ezzel a módszerrel készítettek el a pattogatott kukorica volt.
Kacsával és libával indult a mirelitipar
Noha az ételek fagyasztását régóta használják tartósításra, a mélyfagyasztás ipari-kereskedelmi felhasználása az 1800-as évek második felében kezdődött, amikor egy leleményes orosz vállalat kis mennyiségben kacsákat és libákat szállított Londonba. 1899-re a Baerselman testvérek vállalata fagyasztókamrákat létesített az Oroszország és Anglia közötti élelmiszer-kereskedelem kiszolgálásához, igaz, ezek kezdetben csak a hideg hónapokban működtek. Az első mirelit pizza az 1950-es években az Egyesült Államokban jelent meg.