A grillszezont ezennel hivatalosan is megnyitjuk. Már előkészítettük a kedvenc grillezett zöldségekhez az alapanyagokat, lesz grillezett gomolya, és most húsfronton egy igazi különlegességgel készülünk, kínai BBQ csirkével.
BBQ csirke grillezett kínai spárgababbal
(Ching-He Huang receptje)
A páchoz:
- 6 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
- egy 5 cm-es darab friss gyömbér, meghámozva és frissen lereszelve
- 4 púpozott evőkanál sárgabab-szósz (erjesztett szójababból készült sós szósz)
- 4 púpozott evőkanál méz
- 5 evőkanál szójaszósz
- 4 evőkanál rizsbor vagy száraz sherry
- 1 púpozott evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál mogyoróolaj, és még egy kevés a grillrács beolajozásához
- 6 darab csirkecombfilé, bőr eltávolítva és 3-5cm-es darabokra felvagdosva
- 4 darab (25 cm hosszú) sasliknyárs
- 340 g spárgabab, végek levágva és harmadokra aprítva
- 1 piros csilipaprika, kimagozva és a díszítéshez felaprítva
A pác összes hozzávalóját öntsük egy edénybe, és alaposan keverjük össze. Helyezzük a csirkét a pácba, és forgassuk meg, hogy mindenhol bevonja a páclé, majd fedjük le az edényt, és a hűtőszekrényben legalább egy órán keresztül, de lehetőség szerint akár egész éjszakára hagyjuk a húst pácolódni.
Magas hőfokon melegítsük elő a grillt vagy grillező edényt, győződjünk meg arról, hogy a sütés előtt a rostélyokat tisztára dörzsöltük, és kissé beolajoztuk.
Vegyük ki a csirkét a pácból és tegyük félre a páclét. A félrerakott páclevet öntsük át egy kisebb lábasba, és egy percig forraljuk, majd ismét tegyük félre. Osszuk négy részre a csirkét és húzzuk fel a 4 bambusz sasliknyársra, minden nyársra körülbelül 5-6 darab csirke jut.
Mindkét oldalon 2-2 percig grillezzük a csirkét, vagy addig, amíg megpirul. Vegyük közepesre a hőt, és a csirkenyársak mellett süssük meg a spárgababot is, közben locsoljuk meg a csirkét és babot a félrerakott páclével. Folytassuk pár percenként a forgatást és locsolást, amíg a saslikok külső szélei mázasak és ragacsosak lesznek, és a csirke szépen átsül, ez összesen körülbelül 10-12 percet vesz igénybe. Forrón vagy szoba-hőmérsékleten tálaljuk, a felaprított csilivel díszítsük.
Elegendő: 4 személyre
Előkészítési idő: 10 perc (plusz a pácolási idő)
Főzési idő: 15 perc
Nehézségi fok: Könnyű
Ching-He Huang kínai tévészakács legutóbbi sorozata, a Ching: A lenyűgöző Ázsia június 5-tól vasárnaponként 11:00-kor lesz látható a Food Network csatornán.
Még több cikk grill témában az NLCafén:
- Grillparti a szabadban
- Így grillezz, ha kicsi a teraszod
- 5 szuper trükk kerti grillezéshez