A levendulát számtalan módon használhatod fel. Készíthetsz belőle illatpárnákat a molyok elűzésére, de csodaszép díszeket is összeállíthatsz belőle.
A levendulát ugyanakkor meg is eheted. Fontos szabály persze a mennyiség, hiszen intenzív aromája elronthatja a végeredményt, és olyan érzést kelthet, mintha szappant kóstolnál. A levendulás sütik és lekvárok titka a pontos adagolásban rejlik.
Készítsd el ezt a különlegesen finom levendulás őszibaracklekvárt. Kövesd a recept leírását lépésről lépésre és nem fogsz csalódni a végeredményben. A mennyiségből kb. négy 2,75 deciliteres üveg lekvárt készíthetsz.
Hozzávalók a levendulás őszibaracklekvár elkészítéséhez
- 1,5 kg őszibarack
- 30 dkg cukor
- 2 ek. szárított levendula
- 2 ek. citromlé
- 1 tk. pektin
- 2 dl forróvíz
Így készül a levendulás őszibaracklekvár
Öntsd a forró vízbe a szárított levendulát és hagyd állni legalább 20 percet. Közben mosd meg az őszibarackot, hámozd, távolítsd el a magját, vágd apróbb kockákra.
Főzőedénybe öntsd a gyümölcsöt, add hozzá a cukrot és a levendulát. Lassú tűzön forrald fel. Add hozzá a citromlevet és főzd még 5 percig a levendulás baracklekvárt. Vedd le az edényt a tűzről, keverd el alaposan a pektint a lekvárban, végül forrón kanalazd az előzőleg tisztára mosogatott befőttesüvegekbe. Jól zárd rá az üvegekre a szintén tiszta kupakokat, fordítsd fejre, hagyd így 5 percig.
Forralj edényben vizet, állítsd bele az üvegeket, és hagyd ilyen módon teljesen kihűlni az őszibaracklekvárt.
Szuper baracklekvárrecepteket találhatsz az NLCafén
- Befőzés: így készítsd el a legfinomabb sárgabaracklekvárt
- Készíts mennyei baracklekvárt másként
- Így készül a mindenmentes sárgabarac lekvár
- Készíts gyorsan, egyszerűen mindenmentes őszibaracklekvárt
Fotók: Pinterest