A jobbnál jobb nyári hétvégi menük sorát ezzel a menüvel zárjuk, és bár ameddig csak lehet, továbbra is igyekszünk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt használni, lassan, de biztosan jönnek az őszi hétvégi menük is.
Erdei gyümölcsös csiga
Hozzávalók 8 db csigához:
- 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 1 dl tej
- 1 ek. cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 dl natúr joghurt
- 4 dkg vaj, olvasztva
- csipet só
- 2 dl erdeigyümölcs-dzsem
Keverjük el a tejet a cukorral, langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt, hagyjuk 10 percet állni. Keverjük el a liszttel, adjuk hozzá a joghurtot, az olvasztott vajat és a csipet sót. Dagasszuk ki alaposan a tésztát, míg teljesen homogén, ruganyos és matt lesz. Szobahőmérsékleten kelesszük 1,5 órán át, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra. Kenjük meg a lekvárral, szorosan tekerjük fel, majd vágjuk 8 szeletre a rudat. Helyezzük a csigákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre, enyhén nyomkodjuk le őket, majd 20 perc alatt süssük készre 220 °C-ra előmelegített sütőben.
Tipp: A lekvárral kent csigákat készítsük el előző este, tegyük hűtőbe őket, majd sütés előtt 30 perccel vegyük ki a hűtőből, és süssük készre. |
Mozzarellás-sonkás falatok
Hozzávalók:
- 10 levél bazsalikom
- kis tál balzsamecet
- 10 kicsi mozzarella
- 5 szelet pármai sonka
A sonkákat vágd hosszú csíkokra, a sajtgolyókat pedig tekerd körbe velük úgy, hogy tégy a sajt és a sonka közé egy levél bazsalikomot. A végén szúrd át saslikpálcával és tálald balzsamecettel!
Ratatouille
Hozzávalók:
- 5 közepes cukkini
- 2 nagy fej lila hagyma
- 2 nagyobb padlizsán
- 5 gerezd fokhagyma
- 3-4 kaliforniai paprika
- olívaolaj
- majoránna
- petrezselyem
- só, frissen őrölt bors ,
- 40 dkg paradicsomsűrítmény
- 2 darabka fahéj
A hagymákat nagyon vékony karikákra szelem, majd egy mély serpenyőbe dobom, egy kevés olívaolajra, utánaeresztem a szintén vékonyra vágott fokhagymagerezdeket. Kicsit összepárolom, majd a serpenyőbe teszem a kockákra vágott padlizsánt, a karikára szelt cukkinit és a paprikát. Nyakon öntöm a paradicsomszósszal, beleteszem a fahéjdarabokat, sózom, fűszerezem. Takarékon, fedő alatt párolom egy bő órát.
Barackos–mandulás pite
Hozzávalók 10-12 szelethez:
A tésztához:
- 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 10 dkg porcukor
- 3 dkg darált mandula
- 20 dkg vaj/margarin
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 70 dkg őszibarack
- 3 dkg darált mandula
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3-4 ek. sárgabaracklekvár
A díszítéshez:
- 1 tojás
- kevés kristálycukor
Hideg paradicsomos-bazsalikomos tésztasaláta
Hozzávalók:
- 1 gerezd (reszelve) fokhagyma
- 3 ek. olívaolaj
- 1 csokor bazsalikom
- 70 dkg érett paradicsom
- 20 dkg mozzarella
- 50 dkg rizsszem tészta
A tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük
Miközben a tészta fő, felkockázzuk a paradicsomokat, a mozzarellát, valamint a bazsalikomot is felaprítjuk. Az olívaolajat elkeverjük a reszelt fokhagymával.
A kifőtt tésztát leszűrjük, és egy nagyobb tálba tesszük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a mozzarellát, a bazsalikomot és a fokhagymás olívaolajat. Az egészet jól elkeverjük. Hűtőbe tesszük legalább egy órára, hogy jól lehűljön, és az ízek összeérjenek.
Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – a hétvégi menü főszereplői
- Hétvégi menü:: az egészségestől a klasszikusig
- Szezonális hétvégi menü júniusban