Erdei gyümölcsös csiga
Hozzávalók 8 db csigához:
- 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 1 dl tej
- 1 ek. cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 dl natúr joghurt
- 4 dkg vaj, olvasztva
- csipet só
- 2 dl erdeigyümölcs-dzsem
Keverjük el a tejet a cukorral, langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt, hagyjuk 10 percet állni. Keverjük el a liszttel, adjuk hozzá a joghurtot, az olvasztott vajat és a csipet sót. Dagasszuk ki alaposan a tésztát, míg teljesen homogén, ruganyos és matt lesz. Szobahőmérsékleten kelesszük 1,5 órán át, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra. Kenjük meg a lekvárral, szorosan tekerjük fel, majd vágjuk 8 szeletre a rudat. Helyezzük a csigákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre, enyhén nyomkodjuk le őket, majd 20 perc alatt süssük készre 220 °C-ra előmelegített sütőben.
Még több péksütemény házilag:
- Kedvenc péksüteményünk: 3 kalács
- Hétköznapi luxus péksütemény: vajas tekercs reggelire
- Klasszikus péksütemény lépésről lépésre: így készül az igazi croissant