Kakaós keksz
Hozzávalók 2 tepsihez:
- 25 dkg liszt
- 14 dkg cukor
- 1 db tojás
- 22 dkg vaj
- 9 dkg cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A hűtőből elővett masszát lisztezett gyúródeszkán lisztezett sodrófával több részletben kinyújtjuk, és kekszkiszúró formákkal különböző formákat szaggatunk belőle. A tepsire helyezzük őket, és ha megtelt a tepsi, kb. 12 perc alatt készre sütjük.
Csokis-kókuszos keksz
Hozzávalók 15-20 db-hoz:
- 10 dkg liszt
- 1 db tojás
- 6 dkg vaj
- 2 csipet sütőpor
- 5 dkg kókuszreszelék
- 5 dkg porcukor
csokibevonat:
- 5-8 dkg étcsokoládé
Elkészítés
A puha vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk az enyhén elhabart tojást és összekeverjük. A lisztet, a sütőport és a kókuszreszeléket összekeverjük, és a tojásos tál tartalmához adjuk. A masszát összekeverjük/gyúrjuk és hűtőbe tesszük 1 órára. Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A hűtőből elővett masszából diónyi gombócokat formázunk, a sütőpapírra helyezzük és tenyérrel enyhén ellapítjuk őket. 12-14 perc alatt készre sütjük, és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Ha ez megtörtént, előkészítünk egy tálcát, ami be fog férni a hűtőbe, és sütőpapírt terítünk rá. Vízgőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét, majd kb. félig belemártjuk a kekszeket, lecsepegtetjük a felesleget, és a sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük. Ha megtelt a tálca, hűtőbe tesszük, ahol 10-15 perc alatt megdermed a csokoládé.
Még több keksz az NLCafén:
- A legcukibb keksz – ezt látnod kell!
- Isteni recept: narancsos-csokis keksz
- Recept: mennyei bögrés csokis keksz