Gasztro

Elképesztő távol-keleti ételek és fura étkezési szokások

Ennél tücsök chipset? És a kormány megbízására készült ételről hallottál már? Ismerd meg a thai konyha legelképesztőbb ételeit és szokásait!

Thaiföld gasztronómiájában keverednek a nyugat és a kelet ízei, így alkotva jellegzetes, friss és egzotikus ízvilágot. A legtöbb alapanyaga nekünk, nyugatiak számára is megszokott, de van néhány kuriózum, amit biztos, hogy még soha láttunk a vasárnapi ebédlőasztalon!

Elképesztő távol-keleti ételek és fura étkezési szokások
 

Pad thai – fűszeres tészta a kormány megbízására

Ez az étel igazi thai különlegesség és nem kis jelentőséggel bír: a thai kormány megbízására készítették el a II. világháború után, hogy szimbolizálja a thai nemzetet. Ez a sült rizstészta egyszerre sós, egyszerre édes és a savanykás, miközben olyan ízharmóniát teremt, amitől biztosan megkedveljük. A rákot, tojást, rizstésztát, fokhagymát, mogyorót, újhagymát és chilit is tartalmazó étel az egyik legkedveltebb országimázsa Thaiföldnek!

Étkezés kés nélkül

Mivel a thai konyhában az ételeket pont akkorára aprítják fel, amekkora egy falat, ezért a kés használata nem jellemző a thai étkezések során. Az evőpálca sem sokat látott eszköz, mert ugyan a kínaiak révén eljutott Thaiföldre is, mégis a villa és a kanál használata a megszokott.

Tamarind: édesség és savanyító is egyben

A tamarind egy érdekes növény, ugyanis a thaiok savanyításra és édességek készítéséhez is használják. Az éretlen, zöld gyümölcs még savanyú, így tökéletes az ételek savanyítására, ráadásul a citromnál is jobb, mert főzés közben nem lesz mellékíze. Az érett gyümölcs édeskés ízű, ezért szívesen fogyasztják desszertként is: cukorral tartósítva és chilivel ízesítve kedvelt és pikáns édesség.

Egzotikus street food

A thai-ok is szeretik a street foodot, de máshogy, mint mi nyugaton. Egymást érik az utcai bódék, ahol mindenféle finomság várja a látogatókat: frissen sült zöldségekkel, húsokkal, pácolt húsokból készült húsnyársokkal, mint amilyen a Satay, és fűszeres mártásokkal kínált salátákkal. Kedvelt falat a tavaszi tekercs is, ami egy tésztába göngyölt zöldség és hús mix.

Elképesztő távol-keleti ételek és fura étkezési szokások
 

Csípős, égető ízek

A thai ételekre jellemző a fűszeres, és az erősen csípős ízvilág. A chili paprika és a cayanne bors mellett előszeretettel használnak csípős szószokat, amitől mi, nyugatiak egészen tágra nyithatjuk a szemünket és a szánkat is, miközben levegőért kapkodunk. Létezik egy kifejezetten erős és csípős szósz a Sri Racha szósz, ami emlékeztet a Tabascóra, de talán még annál is erősebb.

Tücsök és hangya – meghökkentő alapanyagok

Kapaszkodj meg, de a thai konyha a tojásból még ki nem kelt madárfiókát, a különböző rovarokat, és lárváikat, sőt, a mókus húsát sem veti meg. Ezek a számunkra szokatlan és megdöbbentő ételek, Távol-Keleten kedvelt csemegék. Az ínyencebb thaiok előszeretettel ropogtatnak sült tücsköt, vörös hangya és selyemhernyó lárvát, amik rengeteg fehérjét tartalmaznak.

Falatnyi adagok

A thai konyha jellegzetessége, hogy nem egy tálon kerül az étel az asztalra, hanem több tányéron. fajtánként szétválogatva, falatnyi adagokra vágva, amikből aztán mindenki kedvére vehet. Így a sok tálból egyszerre többen falatoznak kedvükre. A tradícionális thai étkezés igazi társasági esemény, és nem is szeretnek egyedül enni, ugyanis azt tartják, balszerencsét hoz.

 

Még több távol-keleti konyha az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top