Egy megbuggyant halászlé, vagy az éjszakára kint felejtett házi majonéz is elronthatja az ünnepi hangulatot. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) most arra figyelmeztet, hogy az ételek megfelelő tárolása és kezelése elengedhetetlen a nyugodt karácsonyi ünnephez.
A NÉBIH szerint csökkenthető a veszély, ha
- az ételek alapanyagát csak megbízható helyről vásároljuk,
- ellenőrizzük a csomagolást, a címkét, a frissességet,
- a nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertől elkülönítve tároljuk,
- a zöldségeket és a gyümölcsöket mindig alaposan megmossuk,
- nem tároljuk az elkészített ételeket huzamosabb ideig szobahőmérsékleten.
Zoltai Anna, a Nébih vendéglátás- és étkeztetésfelügyeleti osztályvezetője szerint hűtőszekrényben sem biztonságos a kész ételek 2-3 napnál hosszabb tárolása. Mindenesetre csökkenti a megbetegedés esélyét, ha fogyasztás előtt a tárolt ételeket alaposan felhevítjük.