Az év utolsó hétvégéjén sem hagyunk cserben titeket, készültünk egy isteni hétvégi menüvel, ami tökéletes zárása lesz ennek az évnek. Voltak kedvenceink idén is: a fűszeres finomságokra épülő hétvégi menüt már többször elkészítettük, és ősszel nagy favorit volt a sajtimádók hétvégi menüje is, és bár sok különböző témát körüljártunk a hétvégi menükkel, most úgy döntöttünk, hogy nem tematizálunk, csak összeválogattuk aktuális kedvenceinket.
Chiapuding kivivel és mandulával
Hozzávalók:
- 1/4 bögre chiamag
- 1 bögre mandulatej
- 1/2 ek. méz
- kivi
- méz
- mandulalapocskák
Keverd össze a hozzávalókat egy zárható edényben.Tedd hűtőbe egész éjszakára. Mézzel turmixolt kivipürével és száraz serpenyőben pirított mandulával tálald.
Lazacfilé narancsos-mazsolás kuszkusszal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg bőrös lazacfilé
- 25 dkg kuszkusz
- 20 dkg mazsola
- 1 narancs héja és leve
- 20 dkg kesudió
- 1 csokor petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
- olívaolaj
A kuszkuszt öntsük 3 dl forrásban lévő sós vízbe (ha van húslevesünk, abba), majd zárjuk is le alatta a gázt. Fedjük le és hagyjuk, hogy a kuszkusz megpuhuljon. Adjuk hozzá a mazsolát, a durvára vágott kesudiót, a narancs lereszelt héját, az apróra vágott petrezselymet, 4-5 kanál olívaolajat, sózzuk, frissen őrölt borssal ízesítsük. A lazacot pikkelyezzük le, tegyük tepsire, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg a narancs levével és 2 kanál olívaolajjal. Szedjünk rá egy réteg kuszkuszt, és 220 fokra melegített sütőben süssük 20 perc alatt készre. A maradék kuszkuszt kínáljuk köretként!
Csokis joghurthab
Hozzávalók:
- 8 dkg étcsokoládé
- 2 dl habtejszín
- 20 dkg natúr joghurt
- 2 ek. méz
A csokoládét kockákra törjük, 2 kockát félreteszünk, a többit kis lábasban vízgőz felett vagy alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, felverjük a habtejszínt. A joghurtot elkeverjük a mézzel, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt és az olvasztott csokoládét. Ízlés szerint még adhatunk hozzá mézet, majd poharakba adagoljuk, és hűtőbe tesszük. Tálaláskor a félretett 2 kocka csokit lereszeljük, és megszórjuk vele a krémet.
Pezsgős rizottó
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 3 dkg vaj
- 1-2 csipet őrölt bors
- 10-12 gomba
- 1 bögre rizs
- 2-3 bögre alaplé
- 1,5 dl pezsgő
- 2-3 csipet só
Vízzel öblítsük át a rizst. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és pároljuk meg rajta a felaprított hagymát és a gombaszeleteket. Adjuk hozzá a rizst, keverjük át, pirítsuk, majd öntsük fel a pezsgővel. Nagyjából két-három perc forralás után öntsünk hozzá fél pohár alaplevet (vagy vizet). Hagyjuk, hogy a rizs magába szívja, ekkor öntsünk hozzá megint fél bögre levesalaplét. Így, apránként adagolva keverjük hozzá a levest és főzzük puhára a rizst. Szórjuk meg petrezselyemmel és reszelt sajttal.